23. augusta 2013 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Viedenská Mariahilfer Straße sa stáva rajom pre cyklistov

BRATISLAVA 23. augusta – Najznámejšia nákupná ulica Mariahilfer Straße vo Viedni sa od 16. augusta zmenila na zónu cyklistov a chodcov. Projekt premeny medzi Viedenčanmi nazývanej Mahü sa pripravoval dva roky a prináša teraz pre miestnych i návštevníkov metropoly urbánny priestor pre chodcov a cyklistov.

Na ulici, ktorá sa utíšila vyradením osobnej dopravy, stretnete dnes prechádzajúcich sa ľudí a cyklistov. Stredom ulice premáva v jednom smere len autobusová linka mestskej hromadnej dopravy Wiener Linien s rýchlosťou maximálne 20 km/h. Pre cyklistov, ktorí môžu jazdiť obojsmerne, platia špeciálne pravidlá. Nový projekt na Mahü prináša aj dve tzv. stretávacie zóny, ktoré vznikli medzi priľahlými ulicami Andreasgasse a Kaiserstrasse a Getreidemarkt a ulicou Kirchengasse. V týchto zónach, ktoré slúžia aj na oddych a relax musia ako cyklisti, tak aj chodci brať navzájom ohľad jeden na druhého, pričom cyklisti môžu jazdiť obojsmerne a aj vedľa seba. Tzv. pešia zóna je vymedzená medzi priľahlými ulicami Kirchengasse a Andreasgasse, kde majú prednosť chodci a cyklisti zas povolenú veľmi pomalú jazdu.

Projekt, ktorý prináša veľké zmeny v doprave v centre Viedne, má okrem zníženia množstva exhalátov a hlučnosti, priniesť predovšetkým zlepšenie kvality života Viedenčanov. Jedná sa o skúšobnú fázu na Mariahilfer Straße, pôsobenie ktorej sa na novú dopravnú štruktúru bude vyhodnocovať priebežne. Viedenčania sa už v prípravnej fáze od roku 2011 mohli zapojiť do projektu vlastnými nápadmi, podnetmi a prianiami. Slovo dostanú aj po ukončení niekoľkomesačnej skúšobnej fázy zhodnotením nového konceptu obľúbenej Mahü. Viac informácií na www.dialog-mariahilferstrasse.at alebo www.facebook.com/MehrMariahilferstrasse.

„S novou koncepciou Mariahilfer Straße prináša mesto svoj najväčší projekt na zlepšenie kvality života v meste, od zavedenia pešej zóny na Kärntner Straße. Pred 40 rokmi tu vládla skepsa – dnes si už nikto nevie predstaviť, že pred Stephansdomom jazdili autá. Som si istá, že rovnaký výsledok dosiahneme aj v prípade Mariahilfer Straße“, vyjadrila sa k projektu viceprimátorka Viedne, Maria Vassilakau.

ax

5 tipov na turistické oblasti v Dolnom Rakúsku, ktoré odporúčame navštíviť. Týchto 5 turistických oblastí v Dolnom Rakúsku odporúčame navštíviť

Z kategórie Ostatné