25. apríla 2012 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Unikát 2000-ročnej keltskej mince je na predaj

BRATISLAVA 25. apríla – Jediný evidovaný exemplár Keltsko–dáckej tetradrachmy, ktorý sa pred vyše 2000 rokmi používal aj na území dnešného Slovenska, je na predaj. Na medzinárodnej aukcii v Bratislave sa oň pobijú zberatelia z celého sveta.

Jedinečná minca pochádza z územia Sedmohradska (Transylvánia) a bola vyrazená približne v 1.storočí pred Kristom. „Na líci je hlava Artemis, známa bohyňa lovu a ochrankyňa divej zveri. Rub zobrazuje dve zvieratá, vlka a jeho korisť. Akt požierania z keltskej mytológie symbolizuje cyklické narúšanie a znovuobjavovanie poriadku sveta, čiže akúsi životnú rovnováhu,“ povedal Elizej Macho ml., organizátor aukcie.

Jediný svetový exemplár posudzovali slovenskí odborníci. „Sme veľmi radi, že sa nám podarilo dostať mincu na Slovensko a uvítali by sme, ak by tu aj zostala, či už v súkromnej alebo verejnej zbierke,“ tvrdí Macho. Na medzinárodnej aukcii bude možné zakúpiť viacero zberateľských kúskov. Napríklad toliar z roku 1574 vyrazený za Maximiliána II. v Košiciach, ktorého sú známe len dva kusy. Druhý exemplár vystavuje múzeum vo Viedni. Zatiaľ čo vyvolávacia cena keltskej mince je 8 tisíc eur, toliar sa začne dražiť na sume 25 tisíc. Najvzácnejšia bankovka na aukcii je 2000-korunáčka zo zložitého obdobia roku 1945. Hoci na líci svieti nápis „Republika Československá“, bankovka platila len na území Slovenska. Len veľmi málo kusov zostalo v pôvodnom, neperforovanom stave.

Druhá medzinárodná aukcia sa uskutoční v sobotu 28. apríla v Bratislave. Organizuje ju jediný medzinárodný aukčný dom na Slovensku, spoločnosť MACHO & CHLAPOVIČ. Dražiť je možné aj online. Aj vďaka tomu sa na prvej medzinárodnej aukcii na Slovensku mohli zúčastniť zberatelia z viac ako 70 krajín. Najdrahšia minca, zlatá medaila z roku 1636, sa vydražila za 36 tisíc eur, kupujúcou bola Slovenka.

Spoločnosť MACO & CHLAPOVIČ bola založená ako rodinná firma s úmyslom nadviazať na bohatú numizmatickú tradíciu oboch rodín. Na Slovensku ide o jedinú firma tohto druhu, ktorú prijali medzi svetovú numizmatickú elitu spoločnosti Sixbid (spoločnosť zastrešujúcej svetové numizmatické aukčné spoločnosti) a CoinArchives (spoločnosť mapujúca numizmatické aukcie a vytvárajúca jednu z celosvetovo najnavštevovanejších databáz). Viac informácií sa dozviete na http://www.numizmatikamch.sk.

yv

Aké okno si vybrať pre svoj dom či byt? Mágia, džinovia a čarovná lampa. Fantasy inšpirované rozprávkami Tisíc a jedna noc

Z kategórie Kultúra