91786_gettyimages 1129810557 676x451.jpg
30. októbra 2019 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Superodpočet si vlani uplatnilo zatiaľ 260 subjektov v objeme 343 miliónov eur

30.10.2019 –
V daňových priznaniach za rok 2018 podaných s odkladom do konca júna 2019 pribudla oproti marcovému stavu stovka superodpočtov za 360 projektov v celkovom objeme 237,7 mil. eur
Objem superodpočtu za rok 2018 už 5-násobne prevýšil čerpanie v troch predchádzajúcich rokoch spolu

Po zverejnení aktualizovaného zoznamu subjektov čerpajúcich superodpočet na výskum a vývoj v roku 2018, ktorý bol doplnený o subjekty s odkladom  daňových priznaní do 30. júna 2019, k 160 subjektom z marca pribudla stovka ďalších. Tie pôvodný objem superodpočtu za rok 2018 navýšili o cca 237,7 mil. eur na celkovú hodnotu viac ako 343,3 mil. eur. Kým za roky 2015 – 2017, keď platila 25-percentná sadzba superodpočtu, bol daňový základ podnikateľov znížený o necelých 66 mil. eur, v jedinom roku so 100-percentnou sadzbou odpočet od daňového základu prevyšuje 5-násobok súhrnného objemu z predchádzajúcich rokov. Podnikatelia tak na dani z príjmov už dosiahli vďaka superodpočtu úsporu vo výške viac ako 86 mil. eur, pričom len v roku 2018 to bolo zatiaľ viac ako 72 mil. eur.

Podľa analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o., (ďalej CRIF SK) júnové výsledky za rok 2018 posilnili veľké superodpočty, a to aj u nováčikov, z ktorých až 9 si uplatnilo superodpočet viac ako 1 mil. eur. Kým medziročná dynamika rastu počtu superodpočtov zďaleka nedosiahla dvojnásobok, celková suma čerpaného superodpočtu vzrástla 8,6-násobne. „Evidentne to dokazuje, že tento vývoj nie je spôsobený výlučne iba štvornásobným zvýšením sadzby superodpočtu, ale môže sa na ňom podieľať tiež možnosť uplatnenia si 100-percentného superodpočtu aj z medziročného prírastku výdavkov na výskum a vývoj a v neposlednom rade samotné zvýšenie výdavkov na podporu inovácií v podnikoch,“ hovorí Jana Šnircová, finančná analytička spoločnosti CRIF SK.

Superodpočet naďalej smeruje najmä do Bratislavského kraja, ale vážne mu konkuruje Žilinský kraj. Potešiteľné je zastúpenie mikrosubjektov v celkovej štatistike čerpaného superodpočtu, ale aj v kategórii nováčikov: polovica nováčikov má obrat do 2 mil. eur a necelá tretina zamestnáva menej ako 10 zamestnancov. Doterajšie odvetvové štatistiky superodpočtu ukázali, že o túto formu štátnej podpory výskumu a vývoja sa uchádzajú najmä priemyselné podniky a subjekty IT sektora. Nové superodpočty v porovnaní s marcovými výsledkami výrazne zvýšili podiel priemyslu na čerpaní superodpočtu.

„Aktualizovaný zoznam superodpočtov potvrdil naše očakávania tempa rastu počtu subjektov oproti stavu k marcu 2019, prekvapila skôr dynamika zvyšovania objemu čerpaného superodpočtu. S júnovými odkladmi pribudli najmä veľké superodpočty. Intenzita financovania výskumu a vývoja prostredníctvom tejto daňovej úľavy u tých, ktorí už superodpočet vyskúšali alebo sa preň už rozhodli, výrazne predstihuje rozširovanie tohto nástroja na zatiaľ váhajúcich či neoslovených,“ konštatuje Jana Šnircová.

Vývoj základných parametrov superodpočtu v rokoch 2015-2018

parameter
spolu
2015 – 2017
2018*

Počet subjektov
83
112
163
358
260

Celkový objem superodpočtu (€)
9 217 010,78
16 484 764,10
40 118 666,20
65 820 441,08
343 355 516,95

Predpokladaná úspora na dani z príjmov (€)
1 937 600,00
3 626 648,10
8 424 919,90
13 989 168,00
72 104 658,56

Priemerná výška superodpočtu (€)
111 048,32
147 185,39
246 126,79

1 320 598,14

Minimálny superodpočet (€)

Maximálny superodpočet (€)
1 272 959,41
2 687 063,11
18 472 254,59

49 694 823,30

Počet superodpočetov nad 100 000 eur
20
28
50
98
138

Superodpočet viac ako 100 000 eur – podiel z celkového počtu (%)

Superodpočet menej ako 1 000 eur – počet
2
9
20
8

Poznámka: * Za rok 2018 pracujeme so zoznamom subjektov zverejneným na webstránke Finančne správy SR k 26. 9. 2019.
Zdroj: https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-sluzby/verejne-sluzby/zoznamy/detail/_0b68d73c-974f-4012-8c78-aa7900c565d6, CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o.

O spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o.:

Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Obom registrom CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje technický servis a služby klientskych centier. Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau je prevádzkovateľom významného informačného portálu Cribis Univerzálny register obsahujúceho komplexné informácie o všetkých subjektoch na Slovensku, vrátane informácií o ich platobnej disciplíne.

Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau bola založená v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtým najväčším prevádzkovateľom úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

Profil skupiny CRIF:

CRIF je globálna spoločnosť špecializujúca sa na oblasť rozvoja a riadenia úverového reportingu, obchodných informácií a systémov pre podporu rozhodovania. Bola založená v roku 1988 v talianskej Bologni. Dnes pôsobí na štyroch kontinentoch, a to v Európe, Amerike, Afrike a v Ázii, kde poskytuje svoje služby viac ako 2 400 bankovým a finančným inštitúciám. CRIF je vedúcou spoločnosťou v kontinentálnej Európe v oblasti úverových bankových služieb a je jedným z najväčších poskytovateľov medzinárodných integrovaných služieb pre riadenie obchodných a podnikateľských rizík či efektívne riadenie úverov a pre marketingové rozhodnutia. Patrí tiež k najväčším spoločnostiam, ktoré celosvetovo ponúka systémy pre podporu úverového rozhodovania.

Ďalšie informácie www.crif.sk, www.crif.com

Inzercia

Novinky v daňovej optimalizácii v oblasti inovácií firmy zatiaľ nevyužívajú Rast superodpočtu na výskum a vývoj za rok 2018 zaostával za rastom jeho sadzby

Z kategórie Slovensko