2. októbra 2014 PR správyPodnikové info od PRservis.skSITA Diskusia()

SPP uzavrel nový diverzifikačný kontrakt s E.ON Global Commodities

BRATISLAVA 2. októbra – Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) a E.ON Global Commodities uzavreli 5-ročnú zmluvu o dodávkach zemného plynu, ktorá umožňuje v období najvyššej spotreby doviezť na Slovensko denne až 2 milióny m3 plynu. Ide o ďalšie z preventívnych opatrení, ktorými SPP reaguje na zvýšené riziko obmedzenia dodávok plynu z východu. SPP ako kľúčový dodávateľ zemného plynu na Slovensku, a zároveň dodávateľ poslednej inštancie, má v súčasnosti 1,23 milióna zákazníkov a bezpečné dodávky zemného plynu počas nadchádzajúceho zimného obdobia sú pre spoločnosť absolútnou prioritou.

Nový kontrakt, ktorý nadobúda účinnosť v októbri 2014, nahrádza zmluvu podpísanú medzi SPP a E.ON Ruhrgas po plynovej kríze v roku 2009. Oproti pôvodnému kontraktu zmluva ponúka pre SPP výhodnejšie podmienky v podobe väčšieho denného pevného výkonu s miestom dodania v rakúskom Baumgartene. Popri podpise diverzifikačného kontraktu, SPP v rámci preventívnych opatrení zrealizoval aj mimoriadny nákup plynu na spotovom trhu v Rakúsku na obdobie posledného štvrťroka 2014 a prvého štvrťroka 2015, ktorý bude v prípade potreby prepravený na Slovensko cez vstupný bod Baumgarten.

„V SPP aktuálnu situáciu veľmi pozorne sledujeme a dôsledne sa pripravujeme na rôzne scenáre vývoja situácie počas zimných mesiacov, ktoré sprevádza vyššia spotreba. Nad rámec existujúcich nástrojov sme prijali ďalšie opatrenia, vďaka ktorým sme v prípade mimoriadnej situácie schopní pre našich zákazníkov zabezpečiť vyše 30 % štandardnej dennej spotreby z nezávislých zdrojov, a tým výrazne znížiť našu závislosť od dodávok z východu ako jediného zdroja zemného plynu,“ uviedol predseda predstavenstva SPP Štefan Šabík.

Plyn na Slovensko môže prísť aj z ČR alebo z Rakúska
V rámci prijatých technických opatrení je pri obmedzení dodávok cez vstupný bod Veľké Kapušany možné na prepravu ruského plynu alebo plynu z iných zdrojov (napr. zo spotových trhov) využiť vstupný bod medzi SR a ČR Lanžhot alebo vstupný bod medzi SR a Rakúskom Baumgarten. Na dodávku plynu by bol následne využitý tzv. reverzný tok, ktorý je funkčný a technicky pripravený na prípadné spustenie v priebehu niekoľkých hodín. Prostredníctvom zazmluvnenej pevnej prepravnej kapacity cez územie ČR má SPP zabezpečený prístup na likvidný nemecký spotový trh.

Zásobníky sú stále hlavným nástrojom na vykrytie dennej spotreby v zimnom období
Kapacita, ktorú má SPP rezervovanú v podzemných zásobníkoch, je k dnešnému dňu využitá takmer na maximum. Súčasný objem plynu natlačený v zásobníku pre potreby SPP je vyše 1,5 mld. m3 plynu. Vtláčanie plynu do zásobníkov, ktoré stále prebieha aj pri zníženom objeme dodávok z východu, bude pokračovať ešte do konca októbra. Následne sa začne s vyťažovaním plynu zo zásobníkov do plynárenskej sústavy na zabezpečenie dodávok plynu pre spotrebiteľov počas zimného obdobia. V prípade pretrvávania tohto stavu dlhšiu dobu je SPP pripravený rokovať aj so zahraničnými spoločnosťami, ktoré majú uskladnený plyn v zásobníkoch na území Slovenska, s cieľom jeho využitia pre potreby slovenských odberateľov.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj.

ax

Nadácia SPP v novom ročníku komunitného grantu zdvojnásobí svoju podporu Nadácia SPP zverejnila výsledky programu Športuj aj ty!

Z kategórie Podnikové info