10. februára 2015 PR správyPodnikové info od PRservis.skSITA Diskusia()

Spoločnosť Amway dosiahla vlani obrat 10,8 miliardy dolárov

BRATISLAVA 10. februára – Najväčšia spoločnosť priameho predaja na svete oznámila výšku obratu za rok 2014. Napriek poklesu tržieb oproti roku 2013 sa jedná o štvrtý najlepší výsledok v histórii spoločnosti. Za posledných desať rokov spoločnosť zaznamenala rast tržieb o 68 percent.

Amway tak zostáva najväčšou spoločnosťou priameho predaja na svete, zaoberajúcou sa výrobou a predajom kozmetických výrobkov, potrieb pre domácnosť a doplnkov stravy. V roku 2013 spoločnosť vygenerovala tržby v hodnote 11,8 miliárd dolárov. Osemprecentný úbytok tržieb spoločnosť pripisuje najmä poklesu v kľúčovej Číne, silnému doláru a naopak oslabujúcemu ruskému rubľu. 90% tržieb Amway tvoria predaje mimo USA. Pokles tržieb na čínskom trhu je spôsobený najmä celkovou kondíciou čínskej ekonomiky. Najviac sa produkty Amway predávali okrem Číny tiež v Japonsku, USA, Thajsku, Indii, Južnej Kórei či Malajzii. Napriek konfliktu sú pre spoločnosť kľúčové aj trhy v Rusku a na Ukrajine. Nárast zaznamenali tiež Taliansko a Španielsko. Najväčší podiel výrobkov v portfóliu Amway majú doplnky stravy (43%). 27% tvoria potreby pre domácnosť, za nimi nasleduje kozmetika s 25%.

„Do roku 2015 sa pozeráme s optimizmom, máme veľmi dobrú pozíciu pre rast. Otvoríme päť nových výrobných zariadení a niekoľko obchodných centier pre našich distribútorov,” hovorí prezident Amway Doug DeVos.

Priamy predaj predstavuje nízkorizikovú formu podnikania, ktorej sa len na Slovensku podľa nedávneho prieskumu venuje zhruba 145 tisíc ľudí.

Spoločnosti priameho predaja na Slovensku mali v roku 2013 obraty zhruba 110 miliónov EUR. Na svete sa podľa Svetovej federácie priameho predaja predá ročne tovar za 179 miliárd dolárov.

ax

Bebbo – mobilná aplikácia UNICEF pre rodičov detí od 0 do 6 rokov Zažite hokejovú atmosféru už vo vlaku ZSSK

Z kategórie Podnikové info