Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Segedinsky_gulas.jpg
Foto: Pexels
2. apríla 2019 Zaujímavosti od PRservis.skSITA Diskusia()

Recepty zo školskej jedálne: Segedín vs. Srbské rizoto

BRATISLAVA 2. apríla 2019 – Stačí už len zavrieť oči, predstaviť si klasické školské jedálenské zostavy, šum a smiech detí, a nostalgia je na svete. Dobrú chuť!

Školská jedáleň v nás zanechala aj príjemné, ale aj menej príjemné spomienky. Pre mnoho z nás to bolo zapríčinené práve obedmi, ktoré pani kuchárky denne pripravovali. Našli sa recepty, ktoré patrili medzi menej obľúbené, a potom tie, pri ktorých sa nám zbierajú slinky už len pri spomienke na ne. Pripravili sme pre vás recept práve dvoch jedál, na ktorých sme si mnohokrát pochutili.

Segedínsky guláš

Pre 4 osoby potrebujete: 600 g bravčového mäsa, 3 lyžice hladkej múky, 3 lyžice rastlinného oleja, 3 šalotky, 1 lyžicu sladkej papriky, asi 200 ml vývaru, 250 g kyslej kapusty, 1 téglik kyslej smotany, soľ, biele korenie

Mäso čo najviac odblaňte a pokrájajte na asi dvojcentimetrové kocky. Tie obaľte v múke. V hrnci rozohrejte olej, a keď je dostatočne rozpálený, sprudka na ňom osmažte kúsky mäsa. Mäso vyberte a do rovnakého oleja vysypte najemno nakrájanú cibuľu. Za stáleho miešania ju smažte, aby chytila ​​farbu. Potom ju poprášte paprikou, premiešajte a stiahnite z ohňa.

Vráťte mäso na sporák, podlejte trochou vody, osoľte , okoreňte, premiešajte a vráťte na stredný plameň. Prikryte a duste 15 minút, pokým mäso pustí šťavu. V tejto chvíli prilejte k mäsu vývar. Tekutín má byť aj v tejto chvíli toľko, aby sa mäso neprichytávalo, ale nemalo by ani plávať. Premiešajte, prikryte pokrievkou a na slabšom plameni duste asi pol hodiny.

Pridajte scelené kapustu a všetko premiešajte. Opäť prikryte a duste, kým nebude mäso úplne krehké. Keď je mäso mäkké, dobre vmiešajte smotanu a nechajte chvíľku prebublať. Potom už len pridajte knedľu alebo gnocchi, posaďte sa za jedálenský stôl a vychutnajte si školské časy naplno.

Foto: Pexels

Srbské rizoto

Na 4 porcie potrebujete: hrnček dlhozrnnej ryže, 2 hrnčeky vody, papriku, paradajku, cibuľu, 100 g červenej repy, 200 g bravčového mäsa, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, 2 lyžice oleja, 50 g eidamu

Cibuľu nakrájajte nadrobno, paradajky a papriku na kocky, mäso nakrájajte na kocky, osoľte ho a okoreňte. Do hrnca nalejte dva hrnčeky vody, osoľte ju a pridajte ryžu. Varte ju tak dlho, ako je uvedené na obale. Medzitým v panvici rozpáľte olej a osmažte krátko cibuľku. Pridajte mäso, prikryte pokrievkou a duste asi 10 minút. Potom do základu doplňte papriku a paradajku a nechajte zmes zmäknúť. Dochuťte soľou, čiernym korením, mletou paprikou, zmiešajte s precedenou ryžou a podávajte klasicky posypané strúhaným eidamom a s červenou repou.

Stačí už len zavrieť oči, predstaviť si klasické školské jedálenské zostavy, šum a smiech detí, a nostalgia je na svete. Dobrú chuť!

K téme

Martin Pyco Rausch navaril famóznu knihu. Treba si variť Lahodné recepty a tipy od známej cukrárky Petry Tóthovej

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zaujímavosti

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.