10. novembra 2015 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Reakcia VšZP na „exkluzívne“ klamstvá uverejnené na aktualne.sk

BRATISLAVA 10. novembra – Všeobecná zdravotná poisťovňa,a.s. sa dôrazne ohradzuje voči klamstvám, ktoré dnes zverejnil portál aktualne.sk pod názvom „Foraiovi pomáhala so zmluvami, dnes sedí v predstavenstve poisťovne“.

VšZP v tejto súvislosti žiada redakciu o bezodkladné uverejnenie ospravedlnenia za medializáciu nepravdivých informácií. Autorka Martina Ruttkayová v článku uvádza: „Náš zdroj, ktorého meno máme v redakcii tvrdí, že väčšina dodatkov s tetou Ankou bolo antidatovaných do obdobia, keď viedol Forai krajskú pobočku poisťovne v Košiciach. Poisťovňa tak údajne platila Foraiovej tete za fingovanú zdravotnú starostlivosť spätne. Králičková mala o všetkom vedieť a podieľať sa na tom“. Táto informácia je klamstvo a sú na to nespochybniteľné dôkazy. Akékoľvek antidatovanie dodatkov je vylúčené, pretože poskytnutá zdravotná starostlivosť bola v lehote splatnosti faktúry aj uhradená cez Štátnu pokladnicu SR. Spochybnenie finančných operácií, ktoré prechádzajú cez Štátnu pokladnicu a sú kontrolovateľné, považujeme za scestné.

Na zdroj z poisťovne sa autorka odvoláva aj pri tvrdení, že „práve Králičková mala tvoriť dodatky s firmami Foraiovej tety“. „Zdroj z prostredia poisťovne“ však zabudol dodať, že texty zmlúv i dodatky sú pre všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti rovnaké a právny odbor sa k nim vyjadruje len z pohľadu súladu s platnou legislatívou. Redaktorke sme poskytli komplexné stanovisko, v ktorom sme uviedli, že „vecný obsah zmlúv je v kompetencii príslušných odborných útvarov“. Autorke sa však zrejme táto informácia do manipulatívneho článku nehodila a tak iba napísala, že „jej rukami prešli všetky zmluvy podpísané exriaditeľom štátnej poisťovne Marcelom Foraiom“.

Klamstvá uverejnené v článku sú aj v rozpore so samotným Etickým kódexom redakcie, v ktorom sa píše: „redakcia sa vystríha publikovať spravodajské informácie založené na jednom zdroji, ak takáto informácia negatívne vplýva na ďalšiu osobu, alebo subjekt“.

Vzhľadom na to, že v krátkom čase ide o už druhý článok s nepravdivými informáciami od spomínanej autorky, bude VšZP brániť svoje dobré meno súdnou cestou.

bx

ITAPA AI & Robotics 2024: Umelú inteligenciu musíme vedieť regulovať. Pozor však, aby sme nezabili inovácie Jesenná ITAPA 2023: Digitalizované zdravotníctvo je náš cieľ. Najskôr tu ale musíme dokončiť rozbehnuté projekty

Z kategórie Ostatné