5. decembra 2012 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Prevenar 13 zvládne aj krátkodobé výkyvy teplôt

BRATISLAVA 5. decembra – Očkovacej látke Prevenar 13 proti pneumokokovým infekciám bol agentúrou EMA (European Medicines Agency) schválený posunutý chladový reťazec. Podľa oficiálnej správy je Prevenar 13 stabilný až do teploty 25 °C po dobu štyroch dní. Na konci tejto doby má byť Prevenar 13 použitý alebo znehodnotený.

V praxi to pre ľudí a pacientov znamená uľahčenie manipulácie s očkovacou látkou. Tú si pacienti nechajú v prípade záujmu a po dôkladnom zhodnotení ich zdravotného stavu predpísať praktickým lekárom alebo pediatrom. Recept následne zanesú do lekárne a očkovaciu látku prinesú naspäť k lekárovi, aby ju mohol použiť a zaočkovať ich. Vakcína musí byť v lekárni skladovaná v chladničke pri teplote 2 – 8 °C. Pri tomto bežnom postupe však môžu nastať drobné komplikácie – lekáreň sa nemusí nachádzať pri každej ambulancii, pacient môže mať akýkoľvek problém, ktorý mu nedovolí vrátiť sa s vakcínou po jej vybratí z chladničky lekárne hneď k lekárovi. Práve v týchto situáciách môže vzniknúť oprávnená obava o to, či sa očkovacia látka nemôže kvôli zvýšenej teplote, v ktorej sa istú dobu nachádza, znehodnotiť.

Odteraz sa nemusíte báť zaobchádzať s vakcínou, pretože Prevenar 13 je stabilný až do teploty 25 °C (bežná izbová teplota) po dobu štyroch dní. Bezpečnosť konjugovanej 13-valentnej pneumokokovej vakcíny je vďaka tejto skutočnosti opäť zvýšená a dokáže tak zabezpečiť dlhodobú ochranu pred invazívnymi pneumokokovými ochoreniami.

O pneumokokových ochoreniach
Pneumokokové ochorenia spôsobujú baktérie (pneumokoky), ktoré žijú vo vlhkom prostredí a šíria sa kvapôčkami tekutín vzduchom a bežným kontaktom, pričom sa usádzajú na slizniciach nosa a úst. Odtiaľto tie najinvazívnejšie z nich dokážu preniknúť do krvného obehu a napadnúť ďalšie orgány.

V súčasnosti je známych až 92 kmeňov (sérotypov) pneumokokových baktérií. Len niektoré z týchto sérotypov sú pôvodcami závažných infekcií, ktoré môžu ohroziť zdravie alebo život pacienta. Závažnosť pneumokokových infekcií je daná invazivitou niektorých pneumokokových sérotypov, vysokou rýchlosťou ich šírenia v organizme, ale najmä odolnosťou voči viacerým antibiotikám. Medzi najzávažnejšie až život ohrozujúce ochorenia spôsobené pneumokokmi patria zápal mozgových blán, otrava krvi, zápal pľúc a zápal stredného ucha.
Najviac ohrozenou skupinou sú najmenšie deti do 5 rokov, ktorých obranyschopnosť ešte nie je dostatočne vyvinutá, a ľudia nad 50 rokov, pričom s pribúdajúcim vekom sa riziko nákazy pneumokokovou infekciou výrazne zvyšuje.

Prevencia je lepšia ako liečba
Najúčinnejšou formou prevencie je očkovanie. Vakcína Prevenar 13 je schválená ako povinné očkovanie detí proti pneumokokom. V rámci povinného očkovania je čiastočne hradená zo zdravotného poistenia s doplatkom rodiča vo výške 12,72  za 1 dávku vakcíny, pričom celková očkovacia schéma proti pneumokokom pozostáva z 3 dávok vakcíny.

Očkovanie proti pneumokokom pre dospelú populáciu nie je zaradené medzi povinné očkovania, no odporúča sa pre ľudí nad 50 rokov a rizikové skupiny. Vakcínu predpisuje ako aj podáva praktický lekár a je hradená pacientom v plnej výške. Na zabezpečenie dlhodobej ochrany postačuje jedna dávka vakcíny.

Viac informácií o prevencii pneumokokových ochorení nájdete na www.pneumokok.sk

ax

Pneumónia je riziko, ktorému sa dá predchádzať Chráňte sa pred pneumokokmi aj po päťdesiatke!

Z kategórie Zdravie