8. júla 2014 PR správyPodnikové info od PRservis.skSITA Diskusia()

Predaj rezidenčného bývania dosahuje svoje pokrízové maximum

BRATISLAVA 8. júla – Predaj bytov v bratislavských projektoch dosiahol počas uplynulého kvartálu svoje pokrízové maximum. V druhom kvartáli developeri predali 752 bytov, čím presiahli rekord zo začiatku minulého roka, kedy sa im podarilo predať o 77 bytov menej.

Najviac majiteľov si našlo byty v projekte štartovacieho bývania Ružinovská 1, kde sa podobne ako v prípade rovnako úspešného projektu – Byty Stromová, z prvého kvartálu tohto roka predali takmer všetky byty. Pre kupujúcich je druhý bratislavský okres stále najatraktívnejšou lokalitou, piaty okres je ďalším v poradí obľúbenosti. Aj naďalej sú v projektoch zastúpené prevažne dvojizbové byty, ktoré tvoria 40%-tný podiel na trhu, trojizbové byty sú zastúpené na 33%.

Počet voľných bytov v rezidenčných projektoch však zostáva takmer na rovnakej úrovni, ako počas prvého kvartálu. Hovoríme o 2 586 voľných bytoch, pričom v prvom kvartáli bolo v ponuke 2 593 bytov. Najrozsiahlejšia časť ponuky voľných bytov je sústredená v druhom bratislavskom okrese, kde je aktuálne k dispozícii 713 bytov na rozdiel od štvrtého okresu, kde sa aktuálne ponúka najmenej – 414 bytov.

Na trh rezidenčného bývania pribudlo v druhom kvartáli 616 bytov v 11 projektoch, a to vo všetkých bratislavských okresoch. Prevládajú dvojizbové byty, ktoré tvoria až 57%-tný podiel. Po dlhom čase narástla ponuka v centre mesta, ide o štyri projekty, Modrá Guľa, Sokolská Residence, West Hill Park Drotárska a Bývanie Palisády, spolu so 154 bytmi. Viaceré z nových projektov napríklad Sokolská Residence alebo West

Hill Park Drotárska, lákali počas spúšťania predaja nižšími uvádzacími cenami. Predpredaj je čoraz častejšie spúšťaný aj niekoľko mesiacov pred plánovaným začiatkom výstavby.

Priemerná cena voľných bytov v rezidenčných projektoch po dlhom čase stúpla na úroveň 1 828 EUR/m2 bez DPH. Nárast priemernej ceny evidentne spôsobil prírastok ponuky v centre mesta, kde sa priemerná cena voľných bytov pohybuje na úrovni cca 2 500 EUR/m2 bez DPH.

Banky aj naďalej lákajú svojich potenciálnych klientov kampaňami s atraktívnymi podmienkami na získanie hypotekárnych úverov. V niektorých prípadoch znížili úroky až na hranicu 2%. Aj štátny príspevok pre mladých bol v tomto kvartáli dostupnejší väčšiemu počtu žiadateľov, a to vďaka kritériu zvýšenej hranici príjmu. V druhom kvartáli išlo o príjem na úrovni 1 153,10 EUR, v treťom kvartáli opäť horná hranica príjmu klesá na 1 067,30 EUR.

Autor článku: Ing. arch Michal Zajíček, analytik realitného trhu
Zdroj: realitná kancelária LEXXUS, a.s.

bx

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu Rekordné predaje AURES Holdings v prvom štvrťroku posilnila generatívna AI v kontaktnom centre

Z kategórie Podnikové info