25. apríla 2012 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Nezabúdajte na čistenie klimatizácie v aute pred letom

BRATISLAVA 25. apríla – So stúpajúcimi jarnými teplotami čoraz viac vodičov siaha po klimatizácii. Po niekoľkých mesiacoch nepoužívania vás môže prekvapiť nepríjemný zápach, preto je dobré klimatizačné jednotky včas pripraviť na letnú sezónu. Čistenie klimatizácie nie je náročný proces, vyžaduje si však odborný zásah.

Ak chcete mať v aute aj pri použití klimatizácie čistý vzduch, minimálne raz do roka ju podrobte kontrole a dajte vyčistiť v špecializovanom servise. Najlepšie pred letnou sezónou, pretože vo vlhkom zimnom období majú rôzne baktérie, vírusy, mikroskopické huby či plesne ideálne podmienky na rozmnožovanie. Dezinfekcia klimatizácie je časovo nenáročným úkonom, celý proces kontroly a servisu trvá približne hodinu. Dezinfikuje sa buď na báze ozónu alebo ultrazvuku. Oba spôsoby ničia plesne, baktérie a vírusy. Lacnejším spôsobom je použitie dezinfekčného spreja.

Pravidelným servisom chránite nielen svoje zdravie, ale predĺžite aj životnosť samotného zariadenia. Nezabudnite pritom na peľový filter. „Podobne ako zanesený vzduchový filter pri motore sa mení spravidla každých 30 tisíc kilometrov, aj interval výmeny peľového filtra odporúčame dodržiavať po najazdení rovnakého počtu kilometrov alebo raz ročne, ideálne na jar,“ upozorňuje Karolína Topolová, viceprezidentka spoločnosti AAA AUTO. „Klimatizácia je čoraz populárnejšou a stáva sa bežnou súčasťou výbavy aj u menších a lacnejších áut, ako sú napríklad Škoda Fabia, Volkswagen Polo či Renault Clio,“ hovorí Topolová. V AAA AUTO sú ňou vybavené až dve tretiny vozidiel a pri novších autách sa už berie ako samozrejmosť. „Autá bez klímy automaticky strácajú na svojej cene,“ dopĺňa Topolová.

Výhody klimatizácie
Klimatizácia poskytuje komfortnú a pohodlnú jazdu, pretože cestujúcich zbavuje nepríjemného hluku či vonkajších pachov prenikajúcich cez otvorené okná. Pri starostlivej údržbe a správnom používaní ponúka ideálnu teplotu a zdravý, príjemný vzduch s redukovanou vlhkosťou.

Užitočné rady ako používať klimatizáciu:

– Klimatizáciu nezapínajte v horúcich dňoch hneď po nastúpení do auta. Najskôr pootvárajte dvere alebo okná a nechajte vnútro vozidla schladiť prirodzenou cestou. Šetríte palivo aj klímu.

– Klimatizáciu nastavte tak, aby rozdiel medzi teplotami vo vnútri auta a vonkajším prostredím nebol vyšší než 5 °C. Vyvarujete sa tak zbytočnému prechladnutiu.

– Chladný vzduch z klimatizácie nasmerujte do priestoru auta a vyvarujte sa priamemu ofukovaniu tváre a pokožky. V opačnom prípade nemáte ďaleko k prechladnutiu či k problémom pohybového ústrojenstva.

– Klimatizáciu vždy vypínajte chvíľu predtým, než vypnete motor auta, aby mal čas vyschnúť jej výparník. Zamedzíte rozmnožovaniu mikroorganizmov a plesní.

– Klimatizáciu zapínajte aspoň na desať minút raz do mesiaca aj keď ju nepoužívate často, aby sa dostatočne premazala. Predídete tomu, aby sa usadil olej na jednom mieste, čo môže viesť k zadretiu kompresora.

yv

Bicykel si nemusíte poisťovať pre prípad krádeže – všetko máte kryté v rámci poistenia domácnosti. Dokonca aj škody, ktoré spôsobíte iným ako cyklista Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek

Z kategórie Ostatné