23. mája 2013 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Náučný chodník v Smolenickom krase ožíva

SMOLENICE 23. mája – Dobudovanie a revitalizácia náučného chodníka Smolenický kras. Taký je názov úspešného projektu z 1. ročníka grantového programu SPPoločne. Projekt, za ktorým sa skrýva usilovná dlhodobá práca, veľký kus nadšenia a snaha zlepšiť turistické podmienky Smolenického krasu, sa teraz dostáva do svojej vrcholnej fázy. Buďte aj vy pri tom a príďte s nami slávnostne otvoriť obnovený náučný chodník touto krásnou lokalitou.

Už túto sobotu, 25. mája 2013 o 14:00 h pred kostolom v obci Smolenice, uskutoční slávnostné otvorenie, na ktoré dlho čakali obyvatelia Smoleníc i všetci milovníci prírody Malých Karpát. Na pôvodných náučných tabuliach sa totiž podpísal zub času a pomaly už strácali svoj prvotný význam – informovať o krásach tejto časti Malých Karpát prichádzajúcich turistov. Našli sa ale takí, ktorým osud Smolenického krasu nebol ľahostajný. Dnes, vďaka členom Speleoklubu Trnava a finančnému príspevku od partnerov programu SPPoločne – SPP, Nadácie SPP a EkoFondu, Trnavskému samosprávnemu kraju a Chemolaku Smolenice sa zvedaví turisti aj obyvatelia obce môžu tešiť z vynoveného náučného chodníka. Ten sa po dlhom období úprav stal opäť plnohodnotným turistickým sprievodcom s množstvom zaujímavých informácií. Ich zozbieranie ale nebolo vôbec jednoduché. Bolo nutné prizvať si na pomoc viacerých odborníkov.

„Keďže ide niekedy o veľmi špecifické informácie a chodník chceli jaskyniari poňať komplexne, vrátane živej aj neživej prírody, oslovili viacero organizácií, ktoré im pomohli pri zostavení textov. Šlo najmä o lesníkov, ochranárov a geológov,“ prezrádza predkladateľ projektu, Alexander Lačný.

Smolenický kras, spolu s jeho najväčšou pýchou – jaskyňou Driny (najzápadnejšou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku), patrí medzi naše prírodné bohatstvo Slovenska. V rámci osláv sa môžete tešiť na turistickú prechádzku po vynovenom náučnom chodníku, zakončenú výletom do jaskyne. Informáciami nabitý deň zažijete nielen vďaka deviatim novým náučným tabuliam, ale aj vďaka jaskyniarskemu stánku, v ktorom sa dozviete všetko o danom projekte a o aktivitách v Malých Karpatoch.

Projekt „Dobudovanie a revitalizácia náučného chodníka Smolenický kras“ bol zrealizovaný vďaka finančnej podpore programu SPPoločne, ktorý úspešne prebieha už druhý rok pod záštitou spoločnosti SPP, Nadácie SPP a EkoFondu. Je založený na adresnej pomoci konkrétnym ľuďom a komunitám vo všetkých regiónoch Slovenska. Základným kameňom účasti v programe je prihlásenie projektu do jednej z dvoch kategórií: SPPoločne pre ľudí a SPPoločne pre domovinu. Následne prebieha užší výber projektov odbornou hodnotiacou komisiou a verejné online hlasovanie. Počas prvého ročníka projektu si finančnú pomoc v podobe 320 000 eur nakoniec rozdelilo 43 projektov s najväčším počtom hlasov, medzi nimi aj náučný chodník v Smolenickom krase. V súčasnosti prebieha druhý ročník programu, ktorý sa momentálne blíži k fáze online hlasovania.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

Prečo dôverovala mužovi, o ktorom nič nevedela? Nezastavujte sa, cestujte na Slovácko!

Z kategórie Ostatné