6. mája 2014 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

NASA testuje biopalivá

BRATISLAVA 6. mája (WBN/PR) – V stredu 7. mája 2014 štartuje v NASA dôležitý projekt. Americký úrad pre letectvo a vesmír NASA v spolupráci s nemeckým národným centrom German Aerospace Center a organizáciou National Research Council of Canada vykoná sériu spoločných letových skúšok, ktoré umožnia študovať atmosférické vplyvy emisií z prúdových motorov, spaľujúcich alternatívne palivá.

Ako ďalej informuje magazín Energy Weekly News, projekt s názvom ACCESS II na skúmanie účinkov biopaliva na kondenzačné stopy a emisie sa začne 7. mája v kalifornskom centre NASA Armstrong pre výskum letov. Prúdové štvormotorové lietadlo DC-8 použije počas letu palivo JP-8 s prímesou paliva z obnoviteľných zdrojov, ktoré vzniklo hydrogenáciou esterov a mastných kyselín rastlinného oleja z ľaničníka siateho (Camelina sativa). Už skoršie testy v minulom roku ukázali, že biopalivové zmesi môžu výrazne znížiť emisie sadzí, sulfátov a nespálených uhľovodíkov. NASA sa o výsledky testu podelí s medzinárodným tímom z 24 krajín.

„Vývoj v oblasti biopalív napreduje raketovým tempom. Sme presvedčení, že biopalivá z obnoviteľných zdrojov majú obrovskú budúcnosť v doprave a letectve, čo dokazuje aj výskumný projekt NASA,“ uviedol Robert Spišák, predseda slovenského Združenia pre výrobu a využitie biopalív.

ax

Deň narcisov už po piatykrát v dm Digitalizácia na Slovensku: firmy robia len prvý krok, chýba im ďalší rozvoj

Z kategórie Ostatné