13. februára 2015 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Na pripájaní obcí a miest do DCOM spolupracuje osem firiem

BRATISLAVA 13. februára – Národný projekt Dátové centrum obcí a miest (DCOM) vstúpil do ďalšej fázy, ktorej najdôležitejšiu časť predstavuje pripájanie existujúcich informačných systémov obcí a miest a ich integrácia do budovaného Informačného systému DCOM (IS DCOM). Na zabezpečení pripájania obcí a miest do IS DCOM spolupracuje spolu osem spoločností, ktoré sú aktuálnymi a skúsenými dodávateľmi Informačných systémov obcí (ISO).

Obce a mestá, ktoré prejavia záujem o zapojenie sa do projektu DCOM, sú ešte pred samotným podpisom Zmluvy o pripojení k Informačnému systému DCOM (IS DCOM) podrobené dôkladnej analýze existujúceho technického a systémového riešenia využívaného obcou alebo mestom. Až po tejto analýze je navrhnuté riešenie pripojenia obce k IS DCOM, ktoré je v súlade s projektom DCOM.

„Inštalačné tímy spolupracujú s IT odborníkmi v jednotlivých regiónoch, so spoločnosťami, ktoré sú dodávateľmi informačných systémov a ktoré s viacerými obecnými a mestskými úradmi majú dlhoročnú spoluprácu. Vzájomná spolupráca, na ktorej sme sa s ISO dodávateľmi dohodli, je zárukou, že prepájanie existujúcich informačných systémov, následná technická migrácia dát a pripojenie do IS DCOM prebehne úspešne a projekt DCOM tak naplní svoje ciele,“ uviedol Adrián Belánik, výkonný riaditeľ DataCentra elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS), ktoré je realizátorom projektu Dátové centrum obcí a miest.

Zmluvu o službách technickej migrácie podpísalo týchto osem spoločností dodávajúcich informačné systémy obciam a mestám: DATALAN, a. s., MADE, s. r. o., TOPSET Solutions s. r. o., IVeS, organizácia pre informatiku verejnej správy, Remek, s. r. o., IFOsoft verejná obchodná spoločnosť, spoločnosti KEO, s. r. o. a spoločnosť CORA GEO, s. r. o.

V rámci Dátového centra obcí a miest, prostredníctvom takzvaných DCOM eGov modulov, budú obce riešiť časť svojej agendy ako sú napríklad dane a poplatky, budú schopné prijímať a spracovávať elektronické podania od občanov v rámci originálnych kompetencií obcí pre 138 elektronických služieb (eSlužby).

Obce a mestá však pri svojej činnosti budú využívať aj naďalej programy mimo eGov modulov, tzv. ISO moduly – moduly Informačného systému obce ako sú napríklad správa registratúry, správa majetku, mzdová agenda, účtovníctvo a ďalšie agendy samotného úradu.

Moduly DCOM preberú časť agendy, ktorú v súčasnosti riešia obce buď len v listinnej podobe alebo v moduloch informačných systémov od rôznych dodávateľov. Hlavným cieľom integrácie existujúcich Informačných systémov obcí (ISO) a Informačného systému DCOM je, aby obidva systémy boli dátovo previazané a kompatibilné, čo pri práci na úradoch, ako aj pri využívaní elektronických služieb občanmi, minimalizuje duplicitu niektorých úkonov. Preto DCOM moduly poskytujú integračné rozhrania a vyžadujú poskytnutie rozhraní zo strany ISO, ktoré sa podľa úrovne integrácie budú na ne pripájať. Práve v tejto fáze, procese migrácie a integrácie, je nevyhnutná spolupráca a súčinnosť s existujúcimi ISO dodávateľmi.

ax

Dobrovoľníci z Tesca vyzbierali vyše dvoch ton odpadu Tip na víkend: V Trnave chystajú niekoľko vinárskych podujatí

Z kategórie Ostatné