Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
8. decembra 2015 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Máte radi pivo? Zistite, ako chutí najlepšie!

BRATISLAVA 8. decembra – Výber vhodného nápoja správny hostiteľ nikdy nepodceňuje. Práve s pivom dokážete vyčariť doslova zázraky. Na stole poteší nielen mužov, ale i mnohé ženy a netreba zabúdať ani na pozitívne účinky tohto prírodného nápoja na naše trávenie. Spoznajte zaručené tipy na bezchybné pivné spojenia!

PIVO A VIANOCE

Sviatočné chvíle si treba dokonale vychutnať. Pripravte pre svojich najbližších prekvapenie a nastolujte im k tradičnému vianočnému menu aj pivo – či už ako aperitív alebo nápoj s nízkym obsahom alkoholu, ktorý môžete bez obáv popíjať po celý večer. Profesionálni sládkovia z najväčších slovenských pivovarov odporúčajú tieto kombinácie – ku kapustnici zvoľte mierne horké resp. horké a chmeľové pivá, vyprážaný rezeň alebo kapor zase ladí s 12 % stupňovými pivami. Pokiaľ preferujete ľahšie ryby, vyskúšajte pivá s nižšou horkosťou na úrovni 10 % . A pri záverečnom maškrtení sa nebojte staviť na súlad chutí s tmavým pivom, prípadne porterom. Výborne poslúžia aj ovocné a sladké pivá. Vhodnosť piva ako vianočného nápoja potvrdzujú aj slová sládkov: „O pive je známe, že je veľmi dobrým pomocníkom trávenia a aj z tohto dôvodu jednoznačne patrí na štedrovečerný stôl“, hovorí Ján Píry. V neposlednom rade je práve zima časom tmavších a ťažších pív, kedy môžete experimentovať
a vyskúšať i čosi netradičné z pestrého výberu špeciálov, ktorý pivovarníci každý rok na Vianoce pripravujú. „Odmeňte sa prémiovými pivami, ktoré si nedoprajete každý deň“, radí sládok Karol France a dodáva: „Siahnite napríklad po korenistých pivách či hrejivých medových špeciáloch. Koriander, kôra citrusových plodov, vôňa karamelu a praženého sladu piva dokonale dotvoria slávnostnú atmosféru Vianoc“.

NA PÁRTY I PO PÁRTY

Na svete hádam niet spoločenskejšieho nápoja ako pivo. Veď samotnú frázu „poď na pivo“ používame už celkom automaticky na stretnutia s priateľmi, kolegami aj so svojimi najbližšími. A hoci toho času máme stále menej a menej, netreba zabúdať, že život je práve o krátkych okamihoch, ukradnutých zo všedných dní. Ak si za svojho spoločníka vyberiete pivo, určite neoľutujete. Ba ocenia ho aj mnohé ženy – správne načapované v elegantnom pohári na vysokej stopke sa pivo vyrovná akémukoľvek spoločenskému nápoju. A keď sa vám na druhý deň po dlhšom večeri zažiada čosi hutnejšie, ako sú napríklad vajcia so syrom a so šunkou, pivo je tiež dobrou voľbou na sprevádzanie pokrmov s krémovou textúrou – skvele totiž „vyčistí“ vaše chuťové poháriky!

MÄSO A PIVO – SILNÁ DVOJKA

Zima prirodzene nahráva chutiam na hutnejšiu a sýtejšiu kuchyňu a mnohí z nás preferujú na stole mäsitý pokrm, prípadne ryby. A práve tieto jedlá si s pivom dokonale rozumejú – vyskúšajte napríklad stredne plné pivá spolu so steakom z roštenky či grilovaným hovädzím alebo stavte na silne plné pivá a údeného lososa s horčicovou omáčkou i marinovanú rybu. Ak plánujete doplniť mäso o omáčku s korením, zásahom do čiernej bude tmavé pivo so silným profilom, ktoré znesie aj silnejšie korenie, presne podľa vašej chuti.

PRIPOMEŇTE SI CHUTE Z DOVOLENKY

Vedeli ste napríklad, že pivo veľmi dobre kontrastuje kyslosť octu a zároveň túto chuť zjemňuje? Ide preto výborne dohromady s rôznymi marinádami, šalátmi či morskými plodmi. Pivo je prirodzene horké, preto skvele chutí s jedlami s paradajkami a zeleninou, ktoré v sebe nesú jemnú horkosť. Ideálne párovanie chutí, ak si chcete v studených dňoch pripomenúť kúsok letnej dovolenky! Ak preferujete exotické destinácie, nie je nič ľahšie – orientálna kuchyňa nachádza v pive perfektný kontrast k sójovej omáčke či koreneným hamburgerom, podávaným s wasabi a kečupom. No a pokiaľ sa potrebujete naozaj zohriať, siahnite po horúcich a pikantných chutiach. Pivo totiž zjemňuje pálčivý pocit na podnebí, produkovaný veľmi pikantnými chuťami, ako sú korenie, cesnak alebo chilli.

SPOLOČNÍK PRI MAŠKRTENÍ

Dezerty s intenzívnou chuťou čokolády sa zaručene zhodnú s tmavými pivami, rovnako aj so sladkým drievkom či orechmi. „Za účelom doplnenia sladkej chuti zase dobre poslúžia ovocné a sladké pivá“, potvrdzuje J. Píry. Jedlá s obsahom čokolády ako prísady v polevách nájdu v pive vždy toho najlepšieho partnera!

Poctivé prírodné suroviny pivo predurčujú nielen na úlohu perfektného chuťového partnera – presvedčí vás o tom vianočný kapor i originálny pivný punč. Pozvite pivo k vianočnému stolu a vychutnajte si sviatky plnými dúškami!

VIANOČNÝ KAPOR NA PIVE

Suroviny na 4 porcie:
Filety z kapra 800 g
Olej slnečnicový 2 PL
Lieskové orechy mleté 80 g
Syr gouda 80 g
Maslo 40 g
Soľ
Svetlé pivo na marinovanie (2hod vopred)

Pyré:
Zemiaky očistené 480 g
Bôb suchý /alebo fazuľa bôbovica/ 100 g
Pór aj so zelenou časťou 150 g
Maslo 2 PL
Mlieko 40 ml
Olej 2 PL
Soľ

Zelerová remuláda:
Zeler koreň 200 g
Jablko červené sladkokyslé 1/2
Dijonská horčica 1 ČL
Citrónová šťava 2 ČL
Majonéza 1 PL
Kyslá smotana 3/4 PL
Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka 1 PL
Soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Večer pred prípravou namočíme bôb minimálne na 12 hodín. Ráno uvaríme do mäkka a necháme vo vode, v ktorej sa varil. Majonézu zmiešame s horčicou, citrónovou šťavou, soľou a korením. Zeler očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Rovnako nakrájame jablko aj so šupkou. Zamiešame s majonézou a odložíme v chladničke. Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame a dáme variť v menšom množstve osolenej vody. Pripravíme pyré s maslom a horúcim mliekom. Pór prekrojíme po dĺžke na polovicu, umyjeme a nakrájame na 15 mm kúsky. Opečieme na oleji, pridáme scedený bôb. Primiešame k zemiakom a dochutíme soľou. Rybie filety dve hodiny pred prípravou marinujeme v pive. Potom rozkrájame na 8 kúskov, osolíme a opečieme na oleji, najprv zo strany kože 2 – 4 minúty. V tejto fáze môžeme krátko rybu pritlačiť prstami /alebo vhodným náradím/ k panvici, aby sa koža nekrútila, otočíme a pečieme ešte ďalšiu minútu. Potrieme zmesou mletých lieskovcov, najemno strúhaného syra a masla a zapečieme dozlatista.
Podávame na zemiakovom pyré doplnené remuládou.

VIANOČNÝ PIVNÝ PUNČ
Suroviny:
3 fľaše svetlého piva
2 hrnčeky mlieka
3/4 hrnčeka cukru
6 bielkov
Škorica
3 PL medu
Postup:
Pivo a mlieko ohrejeme – každé zvlášť v inej nádobe. Do mlieka pridáme škoricu a med. Bielka našľaháme s cukrom. Pomaly vyšľaháme mlieko a nakoniec zmiešame s pivom. Ozdobíme pomarančovou kôrou a podávame teplé.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

bx

K téme

Máte radi expedície? Máme pre vás tip na jednu špeciálnu – Expedíciu Medíkovo! Pestovanie svedčí Zemi viac: Čísla nepustia, trvalá udržateľnosť si žiada obmedzenie príjmu mäsa

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ostatné

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.