Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
86629_krbove kachle 676x247.jpg
21. decembra 2017 Zaujímavosti od PRservis.skSITA Diskusia()

Krbové kachle sú opäť „in“

BRATISLAVA 21. decembra 2017 – Interiérové výhrevné telesá na pevné palivo sprevádzajú človeka od praveku.  V druhej polovici 20. storočia boli dokonca pred  vymretím a  ich poslednou baštou boli vidiecke kuchyne či chalupy nenapraviteľných romantikov. Hoci sa istý čas zdalo, že obdobie najväčšej slávy majú už dávno za sebou, vrátili sa.

Po tomto vrchole využitia ústredných kúrení došlo v ostatných rokoch k obratu. Krbové kachle, kachľové pece, sporáky na drevo, či ťažké murované pece prežívajú renesanciu. Ukazuje sa totiž, že naši predkovia dobre vedeli, prečo  ich využívať.

Výhody

Aby ste si vytvorili pohodu a teplo domova, nie je treba dopravovať energiu v podobe plynu, olejov, elektriny, či horúcej vody na veľké vzdialenosti. Odpadajú teda náklady na dopravu. A samozrejme aj všetky možné (aj zdanlivo nemožné) poruchy po trase.

Vykurovacie telesá na pevné palivo dokážu byť aj veľmi pružné, čo sa týka dodávky tepla. Stačí  niekoľko minút a chata či chalupa je vykúrená aj po dlhšom čase nepoužívania. Aj bez zložitého systému diaľkového alebo časového spúšťania.

Krbové kachle už dávno nie sú len kocky z čierneho plechu. Dodávajú sa v rôznych variantoch. Zákazník si dnes môže vybrať s desiatok výkonových možností, mnohých kombinácií materiálov či farieb. Rôznorodý dizajn moderných krbových kachlí umožňuje osadiť ich v rôznych typoch interiéru od striktne tradičného po moderný.

Viaceré telesá na pevné palivo je možné zakúpiť aj vo variante s vodným tepelným výmenníkom.  Umožňuje to z jedného miesta vykurovať aj radiátory v ostatných miestnostiach. Odpadnú tak starosti s dvoma vykurovacími systémami fungujúcimi naraz. Dom sa vykúri popri varení obeda či večere.

Rozdiely sú podstatné

Vždy je dobré najskôr si určiť, čo od vykurovacieho telesa očakávate. Nie všetky sa totiž správajú rovnako. Pri ich obstarávaní sa často nejedná o malú investíciu a dôležité je predísť sklamaniu. Napríklad ťažké kachľové pece klasickej alebo kombinovanej konštrukcie sa na prevádzkovú teplotu zahrievajú aj niekoľko dní. Krbové kachle to zvládnu už za niekoľko minút.  Aj možnosti regulácie výkonu sú vynikajúce. A mnohé typy prinášajú aj ďalšiu praktickú výhodu – varnú platňu.

Vykurovacie telesá na pevné palivo – či sa už jedná o kachle alebo sporáky – sú síce tradičné, ale neustále sa vyvíjajú. Vďaka využitiu moderných technológií pri navrhovaní spaľovacieho priestoru a ťahov dosahujú niektoré typy účinnosť až 88 percent. Nie sú to teda „bezodné jamy“ na palivové drevo, ako niektoré staré a zle navrhnuté vykurovacie telesá.

Moderné kuchynské sporáky na pevné palivo tiež prešli v posledných rokoch výraznými modernizáciami. Je možné kúpiť si „klasiku“ aj „modernu“, kachľový, liatinový či plechový variant.

Takmer všetky sú už vybavené presklenými dvierkami rúry na pečenie, teplomerom a bežné sú aj presklené dvierka do ohniska. To zasa často umožňuje jednoduchú prestavbu na letnú a zimnú prevádzku.

Samozrejmosťou je dnes možnosť zakúpiť sporák so správnou orientáciou dymovodu a dokonca farebne ladiaci s interiérom.

Treba sa len rozhodnúť pre tradičného dodávateľa so skúseným personálom, ktorý dokáže v poradiť a vysvetliť prípadné nejasnosti.

A jedna nesporná výhoda na záver. Žiadny iný – ani ten najmodernejší  podlahový systém vykurovania s rekuperáciou nedokáže vytvoriť tú skutočnú pohodu zimného večera s pohľadom do praskajúceho dreva v ohnisku.

Odporúčané články

Objavte pôvab krbových kachlí Krbové kachle sa vracajú

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zaujímavosti

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies