Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
93243_ph148843 676x491.jpg
1. júla 2020 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

IKEA radí ako neplytvať jedlom a ušetriť

1.7.2020 – Prispieť k lepšej budúcnosti nielen pre svoju generáciu, no predovšetkým pre tie ďalšie, môže každý z nás. Stačí si osvojiť zopár jednoduchých zvykov a postupnými, malými krokmi sa začať správať zodpovedne voči našej planéte. Navyše, viete tak ušetriť i nemalé peniaze do rodinného rozpočtu. Inšpirujte sa radami a produktmi od IKEA.

3 tipy, ako vyhodiť menej jedla

Vedeli ste, že približne tretina potravín, vyrobených každoročne na celom svete pre ľudskú spotrebu, skončí v odpade alebo sa inak znehodnotí?

Máme pre vás jednoduché tipy, ako znížite množstvo odpadu a ešte ušetríte. Zariaďte si v kuchyni praktické miesto na triedenie odpadu, pripravte si jedálny lístok na celý týždeň alebo odložte zvyšky jedla do mrazničky. To zvládne naozaj každý.

Nákupu svedčí rozvaha, chladničke systém

Dobrým grifom je mať svoj systém v uskladňovaní potravín v chladničke. Napríklad, tie s končiacou spotrebou umiestnite dopredu, zatiaľ čo tie, ktoré ešte „majú čas“, môžete poskladať v zadných radoch. Majte i samostatné priehradky na podobné potraviny. Zeleninu nemiešajte s ovocím. Navyše, mnohé, najme to tropické ako banán či mango do chladničky ani nepatria. Nie každej surovine chlad totižto prospieva. To platí napríklad aj pre avokádo, baklažán, cuketu a dokonca aj pre paradajky.

Varte z toho, čo doma máte

Nie je umením navariť chutne s nekončiacim zoznamom ingrediencií a surovín. Skutočným kumštom je navariť chutne pre seba i celú rodinu z toho, čo ponúka aktuálne naša chladnička alebo špajza. Stačí len trocha zapojiť fantáziu, „posurfovať“ po internete a nájdete mnoho chutných a dokonca i rýchlych receptov na takéto ekonomické a i zodpovedné varenie. Častokrát je to o varení z troch ingrediencií. Navyše, ak doma pravidelne dopĺňate základné potraviny ako múka, vajce, mlieko, strukoviny či cestoviny, vždy sa dá vymyslieť chutný obed alebo večera, ba dokonca i napiecť koláč.  A keď sa zvýši, jedlo určite nevyhadzujte. Napríklad takú večeru stačí uskladniť do dózy a vziať si ju druhý deň na obed do práce.

Čo s prebytočným jedlom

Druhý variant ako šetriť a neplytvať jedlom je rozmanité spracovanie potravín. Nemusíme ich hneď vyhadzovať, i keď  sú už chvíľu doma. Napríklad, ak majú rožky už nejaký ten deň a nie sú úplne mäkké, môžete si ich dať zapiecť so zeleninou, syrom a vajíčkom, alebo využiť ako „cesto“ do obľúbenej žemľovky.

Zvyšky z večere ľahko uskladníte v nádobách IKEA 365+. Vďaka praktickému tesniacemu vrchnáku sa jedlo nevyleje a zostane dlhšie čerstvé. To znamená menej odpadu a viac spokojných stravníkov.

Informačný servis

K téme

Globálne značky prijali výzvu proti ničeniu životného prostredia IKEA sa pozrela na šetriace návyky v našich domácnostiach

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Slovensko

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.