25. januára 2016 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Gröhling: Bez zmeny systému chodia študenti do škôl zbytočne

O tom, ako som na vlastnej koži pocítil nefunkčnosť nášho školstva.

Volám sa Branislav Gröhling, mám 41 rokov. Verejnosť ma pozná ako podnikateľa v beauty biznise. Počas rozširovania svojho podnikania som narazil na vážny problém. Ako zamestnávateľ som zistil, že absolventi stredných škôl nie sú pripravení na reálnu prax a vstup na trh práce. Pre podnikateľov je nerentabilné prijímanie a školenie nových ľudí, ktorých práca nie je zisková. Preto som pozornosť upriamil priamo na školy, ktoré vzdelávajú budúcich absolventov.

Takto začal náš projekt Education spočívajúci v návšteve škôl, kde môžu študenti absolvovať praktické ukážky s odborníkmi zo svojho odboru. Začali sme v odbore kaderníctvo, ale ukázalo sa, že nedostatok praxe majú aj ďalší. Projekt sa tak postupne rozšíril na kuchárov, baristov a iných. S cieľom poskytnúť mladým prax pre ich budúce uplatnenie sme doteraz vyškolili cez 3500 študentov remesiel zo 74 škôl. Na každoročnom Dni remesiel potom prezentujú a porovnávajú svoje zručnosti pred odbornou verejnosťou. V roku 2015 sa zúčastnilo viac ako 2500 študentov z 52 škôl. Mnohí aj vďaka nášmu projektu dnes podnikajú. Takto už 10 rokov z vlastných peňazí nahrádzame úlohu štátu  duálne vzdelávanie.

Po desiatich rokoch projektu sa pýtam ako ďalej. Som hrdý na našu doterajšiu prácu pre školy a študentov, chcem však urobiť viac. Školstvo potrebuje systémové zmeny. Na ovplyvnenie týchto zmien sa potrebujem podieľať na tvorbe konkrétnych zákonov. Túto možnosť by mi poskytla funkcia poslanca NR SR. Preto v marcových voľbách kandidujem ako nezávislý na kandidátke strany SaS, ktorá má kvalitne spracovanú víziu o školstve na Slovensku. Budem rád, ak ma podporíte v snahe o systematické zlepšenie nášho školstva.

Viac na https://www.facebook.com/brani.grohling/?ref=hl

tk

Šiesty ročník Ceny Dionýza Ilkoviča: Nominujte výnimočných učiteľov prírodných vied Výrobca TAURIS investoval v Rimavskej Sobote 1,8 milióna eur. Pribudla nová rozrábka zveriny aj učebne pre študentov duálneho vzdelávania

Z kategórie Ostatné