23. októbra 2015 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Empagliflozín výrazne predĺži život diabetikov

BRATISLAVA 23. októbra –
– Empagliflozín preukázal účinnosť v primárnom združenom kardiovaskulárnom výsledku a významné zníženie srdcovocievnych úmrtí u ľudí s diabetom 2. typu a vysokým rizikom kardiovaskulárnych príhod.
– Výsledky štúdie EMPA-REG OUTCOME boli zverejnené v medicínskom časopise The New England Journal of Medicine (NEJM www.nejm.org) a tiež prezentované na 51. výročnom stretnutí Európskej asociácie pre výskum diabetu.

Empagliflozín – liek spoločnosti Boehringer Ingelheim významne znížil kombinované kardiovaskulárne riziko srdcovocievneho úmrtia, nefatálneho srdcového infarktu alebo nefatálnej cievnej mozgovej príhody o 14%, keď sa liek pridal k štandardnej liečbe u pacientov s diabetom 2. typu a vysokým rizikom kardiovaskulárnych príhod. Štúdia preukázala 38-percentné zníženie rizika úmrtia na kardiovaskulárne príčiny, kým medzi rizikom nesmrteľného infarktu a nesmrteľnej mozgovej príhody nebol významný rozdiel.

Liečba empagliflozínom navyše viedla k zníženiu rizika celkového úmrtia bez ohľadu na príčinu o 32% a zníženiu rizika hospitalizácie pre srdcové zlyhanie o 35%.

„Tieto výsledky sú neobvyklé a vzrušujúce pre milióny ľudí, ktorí žijú s cukrovkou 2. typu a majú riziko kardiovaskulárnych príhod. Ovplyvniť záťaž srdcovocievneho rizika, vrátane úmrtia, je jedným z hlavných cieľov liečby diabetu. Až doteraz však ani jediný liek proti diabetu nepreukázal zníženie mortality,“ povedal vedúci výskumník štúdie Dr. Bernard Zinman, riaditeľ Centra pre diabetes v nemocnici Mount Sinai, vedec-senior vo Výskumnom inštitúte Lunenfeld Tanenbaum a profesor medicíny na Univerzite v kanadskom Toronte. „V tejto štúdií dokázal empagliflozín zabrániť jednému z troch kardiovaskulárnych úmrtí.“

Očakávaná dĺžka života u pacientov s diabetom 2. typu a vysokým kardiovaskulárnym rizikom je znížená v priemere až o 12 rokov a až okolo 50% úmrtí diabetikov 2. typu je spôsobených práve srdcovocievnymi chorobami. Účinnosť emplagliflozínu v tejto štúdii bola sledovaná po pridaní k najlepšej štandardnej liečbe. To znamená, že prínos nového lieku bol pozorovaný u pacientov, ktorí už súčasne užívali dostupné moderné lieky proti cukrovke a/alebo na kardiovaskulárne ochorenia (ako napríklad lieky na zníženie krvného tlaku či hladiny cholesterolu.

„Výsledky štúdie EMPA-REG OUTCOME sú povzbudivé pre lekárov aj ich pacientov,“ hovorí doktor Christopher P. Cannon z Kardiovaskulárneho oddelenia nemocnice Brigham and Women´s Hospital a profesor medicíny na Harvardskej lekárskej fakulte, ktorý nebol do štúdie zapojený. „Pacienti v štúdii už boli liečení liekmi, ktoré preukazovali zníženie rizika kardiovaskulárnych príhod. Pozorovanie, že empagliflozín preukázal ešte ďalšie znížene rizika srdcovocievnych úmrtí po pridaní k týmto liekom, je veľmi dôležitým objavom.“

Celkový bezpečnostný profil lieku Jardiance bol zhodný s predchádzajúcimi štúdiami. Výskyt diabetickej ketoacidózy bol rovný alebo nižší ako 0,1% a podobný vo všetkých liečených skupinách.
.

O štúdii EMPA-REG OUTCOME

EMPA-REG OUTCOME bola dlhodobá, multicentrická, randomizovaná, dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia, ktorá zahŕňala viac ako 7000 pacientov s diabetom 2. typu zo 42 krajín, ktorí majú vysoké kardiovaskulárne riziko. Bolo pozorovaných 772 primárne skúmaných príhod štúdie EMPA-REG OUTCOME počas obdobia v trvaní priemerne 3,1 roka.
Cieľom štúdie bolo posúdiť vplyv lieku empagliflozín v dávke 10mg alebo 25mg raz denne na kardiovaskulárne riziko u dospelých diabetikov 2. typu s vysokým rizikom srdcovocievnych príhod po pridaní k štandardnej liečbe, v porovnaní s placebom pridaným k štandardnej liečbe. Primárne ukazovatele boli definované ako čas do prvého výskytu kardiovaskulárneho úmrtia, nefatálneho srdcového infarktu alebo nefatálnej mozgovej mŕtvice. Štúdia bola navrhnutá v prvom rade na testovanie non-inferiority a potom superiority.

Štandardná liečba zahŕňala lieky na zníženie glukózy a lieky na srdcovocievny systém (vrátane liekov na zníženie krvného tlaku a cholesterolu).

Zo 7020 liečených pacientov viac ako 97% štúdiu dokončilo a údaje o zdravotnom stave viac ako 99% týchto pacientov boli dostupné pri ukončení štúdie. Analýzy a výsledky boli nezávisle uznané a potvrdené nemeckou Univerzitou vo Freiburgu, medzinárodne renomovaným Akademickým centrom špecializovaným na štatistické analýzy.

O empagliflozíne
Empagliflozín je orálne užívaný, vysoko selektívny SGLT2 inhibítor schválený na používanie v Európe, USA, aj ďalších trhoch po celom svete na liečbu dospelých pacientov s diabetom 2. typu.

Empagliflozín účinkuje tak, že blokuje spätné vstrebávanie glukózy obličkami, čo vedie k vylúčeniu glukózy močom a zníženiu jej hladiny v krvi u diabetikov 2. typu. Inhibícia SGLT2 ovplyvňuje glukózu priamo a účinkuje nezávisle od funkcie beta-buniek a inzulínovej rezistencie.

Empagliflozín nie je indikovaný pre pacientov s diabetom 1. typu alebo pre ľudí s diabetickou ketoacidózou (zvýšená hladina ketónov v krvi alebo moči).

bx

Zníženie rizika srdcovocievnych komplikácií u diabetikov 2.typu Kombinovaný empagliflozín s metformínom v tablete bol schválený v EÚ

Z kategórie Zdravie