9. septembra 2015 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Zníženie rizika srdcovocievnych komplikácií u diabetikov 2.typu

BRATISLAVA 9. septembra – Empagliflozín zatiaľ ako jediný liek na zníženie hladiny cukru v krvi preukázal zníženie srdcovocievneho rizika u pacientov s diabetom 2. typu, ktorí majú vysoké riziko srdcovocievnych príhod.

Farmaceutické spoločnosti Boehringer Ingelheim a Eli Lilly and Company zverejnili pozitívne závery štúdie EMPA-REG OUTCOME. Ide o dlhodobú klinickú štúdiu, ktorá skúma vplyv empagliflozínu na kardiovaskulárne výsledky u viac ako 7000 dospelých pacientov s diabetom 2. typu, ktorí majú vysoké riziko srdcovocievnych príhod. Štúdia EMPA-REG OUTCOME dosiahla primárne ciele a potvrdila prínos empagliflozínu na zníženie srdcovocievneho rizika, keď sa pridal k štandardnej liečbe. Primárny cieľ bol definovaný ako čas do prvého výskytu buď smrteľnej kardiovaskulárnej príhody, alebo nefatálneho infarktu myokardu či mozgovej príhody.

Empagliflozín je jediný liek na zníženie hladiny glukózy v krvi u diabetikov 2. typu, ktorý preukázal zníženie srdcovocievneho rizika v štúdii zameranej na kardiovaskulárne výsledky.
Bezpečnostný profil empagliflozínu je zhodný s predchádzajúcimi štúdiami. Detailné výsledky štúdie budú prezentované 17. septembra 2015 na 51. výročnom stretnutí Európskej asociácie pre štúdium diabetu (EASD) vo švédskom Štokholme.

O štúdii EMPA-REG OUTCOME
EMPA-REG OUTCOME je multicentrická, randomizovaná, dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia, ktorá zahŕňa viac ako 7000 pacientov zo 42 krajín sledovaných v priemere 3,1 roka. Cieľom štúdie bolo posúdiť vplyv lieku empagliflozín v dávke 10mg alebo 25mg raz denne na kardiovaskulárne riziko u dospelých diabetikov 2. typu s vysokým rizikom srdcovocievnych príhod a nedostatočne kontrolovaným krvným cukrom, po pridaní k štandardnej liečbe, v porovnaní s placebom pridaným k štandardnej liečbe. Štúdia bola navrhnutá v prvom rade na testovanie non-inferiority a následne superiority.

Štandardná liečba zahŕňala lieky na zníženie glukózy a lieky na srdcovocievny systém (vrátane liekov na zníženie krvného tlaku a lipidov).

bx

Do prevádzky spustili najväčšie smart batériové úložisko na Slovensku Telemedicína pomohla počas sviatkov tisícom pacientov

Z kategórie Zdravie