29. apríla 2016 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

EIFMAN BALLET: PSYCHOLÓGIA DUŠE UKRYTÁ V POHYBE TELA

„Nesnažím sa ilustrovať dej Tolstého románu. Môj balet je niečím úplne iným – je to choreografická psychoanalýza Anninej mysle.“ (Boris Eifman)

BRATISLAVA 29. apríla (WBN/PR) – Divadelný mág Boris Eifman nie je slovenskému divákovi ani trochu cudzí. Jeho veľkolepé tanečné produkcie ako Rodin či Up & Down očarili Bratislavu už v minulosti. Tentoraz sa vracia s jedným z najznámejších diel ruského spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstoja, vrcholným dielom realistickej fikcie, tragickým románom Anna Karenina.

Pochmúrny príbeh zronenej aristokratky na pozadí ruskej feudálnej spoločnosti neskorého 19. storočia sa stal inšpiráciou pre nespočetné množstvo skladateľov, divadelných a filmových režisérov či laickú verejnosť. Spomeňme aspoň jedno z najvýraznejších filmových spracovaní súčasnosti v réžii Joea Wrighta so skvelými hercami Keirou Knightleyovou a Judom Lawom (2012).

Ženu poháňanú vášňou, dusenú pozlátkou povrchného aristokratického života a zmietanú turbulentnými vzťahmi s manželom a milencom vyobrazuje Eifman prostredníctvom vysoko energicky nabitých tanečných výkonov. Jednu z najtragickejších a najspaľujúcejších postáv svetovej literatúry privádza k životu za pomoci inovatívnej súčasnej interpretácie, pozostávajúcej z krátkych, no podmanivých scén pokrytých hudobnými úryvkami Čajkovského diel. Román označovaný Tolstého súčasníkmi, ale i novodobou kritikou za bezchybný umelecký počin, prichádza na festival Eurokontext.sk 2016 v novej, vizuálne podmanivej verzii, v predvedení najznámejšieho európskeho baletného súboru súčasnosti.

Naozaj netradičné tanečné spracovanie ponúka pohľad na vzťah medzi povinnosťou a láskou, obetou pre spoločnosť a pre individuálne ciele. Prostredníctvom dôkladnej psychologickej analýzy znázornenej precíznym choreografickým spracovaním ponúka Eifman divákovi mimoriadne pôsobivú vizuálnu pastvu pre oči a rovnako efektný pohľad do vnútra ženskej psychiky.
Pozývame vás na najúspešnejší balet z produkcie ruského Eifman Balletu – veľkolepé dielo Anna Karenina, ktoré uvidíte v rámci festivalu Eurokontext.sk 2016 už 2. a 3. júna 2016 o 19.00 hod. v novej budove Slovenského národného divadla.

Vstupenky si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail rezervacie@snd.sk.

bx

Eurokontext.sk 2016 uzavrie Štátne divadlo Košice a Eifman Ballet Na Eurokontext.sk 2016 sa doteraz predalo 940 vstupeniek

Z kategórie Kultúra