14. septembra 2015 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Detská online univerzita: 150 nadšených absolventov

BRATISLAVA 14. septembra – Chvíľu som bol nahnevaný, že ešte aj cez prázdniny sa budem musieť učiť, nakoniec som bol veľmi rád, že ma mamina donútila. Takto s humorom komentoval svoje štúdium na Detskej Univerzite Komenského Online 2015 Lukáš z Levíc. On a ďalšie takmer tri stovky malých študentov sa dozvedeli, prečo je cukor jed, prečo kohút kikiríka, a aj to, prečo a ako funguje mozog. Umožnila im to spoločnosť DATALAN, slovenský líder v oblasti informačných technológií, ktorá im nové poznatky priniesla cez internet priamo do detských izieb.

Detská Univerzita Komenského vznikla z iniciatívy riaditeľa Divadla Aréna Juraja Kukuru a v tomto roku usporiadali Divadlo Aréna a Univerzita Komenského spoločne už jej 13. ročník. DATALAN ako partner DUK a technologický inovátor podporuje nielen záujem detí o spoznávanie praktického využitia informačných technológií, ale realizuje aj letnú DUK online, v ktorej deti študujú jednoducho cez počítač.

Na portáli www.dukonline.sk je pre študentov každý týždeň prístupné video a prepis z aktuálnej prednášky, ku ktorej DATALAN pripravuje onli-ne skú-šob-ný test. „Rôzne zaujímavosti a informácie v prednáškach ma úplne pohltili,“ zverila sa jedna zo študentiek, Terezka z Bratislavy. Vý-sle-dok tes-tu sa štu-denti doz-vedeli pros-tred-níc-tvom e-mai-lu, a na ab-sol-vo-va-nie DUK online a získanie diplomu museli úspešne zvládnuť aspoň 6 z 9 testov. Online vy-učo-va-nie je každoročne bezplatné, kapacitne neobmedzené a ab-sol-vo-vať ho môžu deti z celého Slovenska. Stačí im chuť vzdelávať sa a prístup na internet. „Pri mori som prednášky pozerala cez mobil a tablet, a teraz po prázdninách nosím spolužiakom prednášky aj do školy,“ prezradila Veronika zo Zemianskych Kostolian.

Prázdninový vzdelávací projekt ako prvý na Slovensku sprístupnil deťom online formou prednášky špičkových univerzitných profesorov. „Každý prednášajúci niečím zaujal. Mňa aj tým, že viem, že sú to ‚veľkí dospeláci‘, pracujúci vo svojich profesiách s maximálnym nasadením a napriek tomu prispôsobili výklad nám, deťom,“ ocenila 14-ročná Amálka z Bratislavy.

DUK 0nline má za sebou už 5. ročník. Tento rok sa zaregistrovalo takmer tristo študentov, čo predstavuje 50% nárast oproti predchádzajúcemu ročníku. Online štúdium úspešne ukončilo 150 študentov, čo je o 20% viac než minulý rok. Šestnásti z úspešných absolventov „promovali“ s červeným diplomom. O štúdium majú tradične väčší záujem dievčatá (54,77%), a okrem Bratislavy sa najviac študentov pripájalo z Nitry a Levíc. Záujem však prejavili aj deti zo zahraničia, napr. z Čiech, či Francúzska. Priemerná úspešnosť v testoch dosiahla rekordných 98,74% a najviac detí vyplnilo prednášku Petra Pellegriniho – Prečo je predseda NR SR druhý muž v štáte. „Najprv som nebol nadšený, že ma mamina prihlásila, no po prvej prednáške som sa už nevedel dočkať ďalšej,“ prezradil Nico z Pezinka.

Ako dokazuje prax, študenti dnes už vyžadujú moderné formy vzdelávania a prispôsobenie prístupu k poznatkom aj kontaktu s vyučujúcimi novým trendom, ako sú smartfóny, informácie prístupné na jeden klik a online komunikácia, ktoré už bežne využívajú vo svojom živote. Spoločnosť DATALAN aj prostredníctvom DUK Online ukazuje, ako môže moderný prístup vyvolať v deťoch záujem o poznávanie nových vecí a ako s nimi školy môžu zlepšiť komunikáciu. Potvrdila to aj spätná väzba 12-ročnej Natálky z Nových Zámkov: „Netušila som, že takéto online štúdium ma tak chytí za srdce.“

Viac zaujímavostí o DUK Online a absolventoch nájdete na www.dukonline.sk

bx

Zdravotní klauni budú v akcii aj počas Vianoc Avion organizuje obľúbený swap vecí pre deti aj dospelých. Už tento víkend!

Z kategórie Ostatné