7. novembra 2014 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Čo je Energetická únia a prečo ju EÚ potrebuje?

BRATISLAVA 7. novembra – 8. ročník Stredoeurópskej energetickej konferencie (CEEC) sa uskutoční v Bratislave (DoubleTree by Hilton) v dňoch 23.-25. novembra 2014. Konferencia sa stala prestížnou medzinárodnou platformou pre pravidelnú diskusiu vedúcich predstaviteľov energetického sektora o kľúčových otázkach energetickej politiky a energetickej bezpečnosti krajín strednej Európy v kontexte rozvoja energetickej politiky EÚ. Ambíciou konferencie je prispieť k hľadaniu lepších riešení pre energetickú politiku EÚ a krajín strednej Európy. Jednou z kľúčových otázok, ktorým sa bude 8. ročník konferencie venovať je: Čo je Energetická únia a prečo ju EÚ potrebuje?

Odpovedá Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu:
„Energetickou úniou sa myslí predovšetkým vybudovanie voľného energetického trhu. Momentálne máme v EÚ voľný pohyb osôb, služieb, tovaru a kapitálu. Malo by byť našou prirodzenou ambíciou, aby sme niečo podobné dosiahli aj pri energiách.

Prinieslo by to pozitívny vplyv na ceny, konkurencieschopnosť európskej ekonomiky, na vyšší tlak zo strany spotrebiteľov na výrobcov a dodávateľov energií i energetickú bezpečnosť. To znamená nebyť závislí len od jedného zdroja a zároveň, aby sme boli schopní využívať to veľké know-how, ktoré Európska únia má na to, aby sme dokázali znižovať energetickú náročnosť európskeho priemyslu, aby sme dokázali pokračovať v dekarbonizácii, aby sme podporovali vedu a výskum tak, aby sme tie najinteligentnejšie systémy, ktoré sa momentálne vyvíjajú, dokázali aj rýchle uplatňovať v praxi. Čiže to sú základné piliere európskej energetickej únie, ktoré sa budem snažiť presadzovať.

Jej koncept bude postavený na bezpečnosti, solidarite a dôvere. Dôležitá je aj diverzifikácia zdrojov, lebo sme mimoriadne závislí od hlavného dodávateľa energonosičov, ktorým je Rusko. Ak budeme flexibilnejšie zásobovaní aj z iných zdrojov, vylepší to pozíciu európskych krajín pri negociovaní cien za dodávky energií. Budem sa snažiť tiež presadiť, aby sa členské krajiny navzájom lepšie informovali o rokovaniach s dodávateľmi energií. Len tak budeme vedieť vybudovať jednotnejší a silnejší európsky hlas pri všetkých medzinárodných vyjednávaniach.“

Ak chcete vedieť viac, navštívte www.ceec.sk.

bx

Ovládnite svetlo u Vás doma Výluky z poistenia v čase nepokojov

Z kategórie Ostatné