30. októbra 2013 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Cenu Centrope 2013 získali osobnosti divadla Theater Brett

BRATISLAVA 30. októbra – Už po siedmykrát udelili 29. októbra vo Viedni Cenu Centrope za výnimočný počin v cezhraničnej spolupráci v regióne strednej Európy. Tohtoročnými laureátmi Ceny Centrope sa stali Nika Brettschneiderová a Ludvík Kavín, vedúce osobnosti viedenského divadla Theater Brett.

„Toto ocenenie nám pomôže zrealizovať ďalšie naše projekty,“ povedal Kavín. Viedenská herečka Maresa Hörbigerová poďakovala obom laureátom za odvahu k umeleckej diskusii ako aj za postoj ku kultúrnej rozmanitosti. A dodala, že cezhraničnú spoluprácu charakterizuje samotný program divadla a je zároveň aj manifestom silného regiónu v srdci Európy.

Divadlo Theater Brett oslávi v januári budúceho roka 30. výročie založenia. Základnou myšlienkou divadla, ktoré sídli v šiestom viedenskom okrese, je vzájomná komunikácia a tvorivá spolupráca so stredoeurópskymi susedmi. Okrem predstavení a inscenácií rôznych autorov z týchto regiónov, organizuje divadlo od roku 2006 festival – Stredoeurópsky divadelný kolotoč, ktorého sa zúčastňujú umelecké súbory zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky, Poľska a domáceho Rakúska. Dlhodobý projekt je umeleckou zmesou divadla, filmu, tanca a alternatívneho divadla a v jeho rámci vznikla aj produkcia Letný divadelný kolotoč s medzinárodným obsadením.

Mesto Viedeň a krajinská banka Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien založili v roku 2007 spolu s veľvyslanectvami Slovenskej republiky, Českej republiky a Maďarska tradíciu Ceny Centrope ako ocenenia za zásluhy inštitúcií alebo jednotlivcov za angažovanú prácu v stredoeurópskom regióne Centrope. Cena je dotovaná sumou 10.000 eur a každoročne ju odovzdávajú na slávnostnom akte na viedenskej radnici. Slovenskými laureátmi Ceny Centrope sú Peter Dvorský (2012) a starosta Záhorskej Vsi, Boris Šimkovič (2008).

Cieľom iniciatívy Centrope, ktorá vznikla v roku 2003, je zintenzívnenie výmeny a rozvoja spolupráce viedenského regiónu Vienna Region (Viedeň, Dolné Rakúsko, Burgenland) so susedskými regiónmi na Slovensku, v Čechách a v Maďarsku.

ax

Ak chce udržať svoju minulosť v tajnosti, dvere musia ostať zamknuté! Bitcoin rastie. Kde ho bezpečne nakúpiť?

Z kategórie Ostatné