Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
25. apríla 2013 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Pri refinancovaní hypoték banky riskujú stratu klientov

BRATISLAVA 25. apríla – Banky v týchto dňoch pokračujú v znižovaní úrokov na hypotékach a zľavami sa snažia presvedčiť nových klientov o refinancovanie ich starých úverov na bývanie. BANKY.sk zisťovali ako sa bankám darí v preťahovaní si klientov a ako si pri refinancovaní chránia svojich starších klientov. V OTP Banke Slovensko je približne podľa informácií Martina Šaba, horcu banky, každý štvrtý poskytnutý úver na bývanie určený na refinancovanie pôvodného úveru. V ČSOB poskytne približne tretinu zo všetkých hypoték na splatenie existujúcich úverov.

Samozrejme nový klient je lákaný bankou na rôzne výhody od odpustenia poplatku za poskytnutie úveru, cez zľavy za poistenie úveru či úľavy pri predčasnom splácaní. Najväčšie lákadlo v poslednom čase sú nízke úroky na hypotékach ktoré u niektorých bánk klesajú k 3 %.

Starší klient s horšími podmienkami
Nás zaujímalo, prečo banky neponúknu vlastnému klientovi, ktorému končí fixácia úveru, takú výhodnú sadzbu akú momentálne promuje pre nových klientov. Banky tvrdia, že nemôžu starému klientovi dať nové úroky, lebo jeho úver bol uzatváraný za iných podmienok.

“Akciovú úroková sadzba reaguje na aktuálne podmienky na trhu novoposkytovaných úverov. Tieto podmienky sú mierne odlišné od podmienok, za ktorých sme získavali klienta, ktorému končí fixácia,“ vysvetľuje Šabo z OTP banky.

ČSOB pri refixácii úveru opäť posúdi klienta z rizikového hľadiska kde sleduje najmä doterajšiu disciplínu v splácaní úveru. Na výslednú úrokovú sadzbu má okrem iného vplyv aj využívanie ostatných produktov banky ako je poistenie či bežný účet. “Klienti, ktorí pravidelne splácali úver a majú dostatočný príjem, často dostanú nižšiu úrokovú sadzbu, ako mali v predchádzajúcom období fixácie úrokovej sadzby,” tvrdí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Riziko straty klienta
Ak by ste si chceli refinancovať vlastný starší úver vo vašej banke, tá nebude veľmi nadšená, ale mala by vám to umožniť. “Je to samozrejme možné. Klient však musí počítať s tým, že s tým môže súvisieť uhrádzanie poplatkov v závislosti od napr. výročia fixácie alebo prípadných poskytnutých zliav,” upozorňuje Šabo.

V ČSOB preferujú ak si klienti refinancujú úvery z iných bánk, stavebných sporiteľní či leasingových spoločností. “Zároveň klientom umožňujeme konsolidovať existujúce úvery v ČSOB poskytnutím nového úveru v našej banke,” dodáva Eliášová.

Keď sa banky správajú horšie k starým klientom ako novým riskujú, že tí im odídu ku konkurencii. S týmto rizikom banky rátajú. “Riziko odchodu pri refixácii tu môže existovať, rovnako ako príležitosť, že získame klienta v podobnej situácii z konkurenčnej banky,” dodáva hovorca OTP banky.

Portál BANKY.sk vznikol v roku 1998. Denne prináša aktuálne správy z bankového diania doma i v zahraničí. Okrem správ pravidelne ponúka exkluzívne rozhovory s top manažérmi bánk na Slovensku. Uľahčuje čitateľom orientáciu v bankových produktoch a pomáha im pri správnom výbere. Súčasťou portálu je aj odborné poradenstvo na aktuálne témy, kde sa čitatelia môžu dozvedieť viac o riešení svojich praktických otázok z oblasti bankových služieb. Okrem iného tam nájdete aj aktuálne kurzové lístky a finančné kalkulačky.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

K téme

Nová éra je tu. Samsung predstavil inovatívnu sériu AI televízorov Poistenie onkologických chorôb si volí čím ďalej tým viac klientov, štatistiky dokazujú nárast počtu pacientov s rakovinou

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Financie

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.