Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. apríla 2013 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Stávkovanie sa presúva na internet

BRATISLAVA 18. apríla – Jedna z kľúčových spoločností v portfóliu finančnej skupiny PENTA, Fortuna Entertainment Group pôsobiaca v oblasti stávkovania v SR, ČR a Poľsku, zaznamenala v roku 2012 rekordné tržby vo výške 467,9 mil. EUR (medziročný rast o 14,3 %), z toho na Slovensku 131,5 mil. EUR. Najväčší stredoeurópsky prevádzkovateľ kurzových stávok si pripísal v SR hrubý zisk 24,9 milióna EUR. Celkovo Fortuna vyplatila v roku 2012 na výhrach 357 mil. EUR, na Slovensku 100,1 mil. EUR. Vyplýva to z predbežných výsledkov za uplynulý rok.

„Fortuna má za sebou napriek hospodárskej kríze ďalší rekordný rok. Ako sieť i v jednotlivých krajinách, kde pôsobíme,“ konštatuje Radim Haluza, generálny riaditeľ Fortuna Entertainment Group.

Pokračujúci boom online stávkovania
Fortuna rástla najmä vďaka silnému postaveniu v prudko rastúcom segmente online stávok (cez internet a mobil), ktorých podiel na celkových tržbách sa zvyšuje. Tipovanie cez internet a mobily tvorí s 13,2 mil. EUR už 42 % hrubých výhier (rozdiel medzi vkladmi a vyplatenými výhrami) na Slovensku, čo je o 5,2 % viac ako v roku 2011. Tento podiel je síce nižší ako v ČR (46 %), ale výrazne prevyšuje Poľsko (14,8%) a vykazuje rastúcu tendenciu.

Stávkovanie cez internet a mobily ťažilo najmä z pokračujúceho rozvoja „live stávok“ a živých streamovaných prenosov. V roku 2012 predstavoval podiel „live tipovania“ 26,8 % z celkových prijatých stávok, čo znamená výrazný, až 10,3 % medziročný rast. V stredoeurópskych krajinách ponúkla Fortuna viac ako 3 000 predzápasových stávok denne, okolo 550 live stávok počas športových udalostí a 170 živých streamovaných športových prenosov týždenne.

„Online tipovanie je celosvetovým trendom a sme radi, že sa nám podarilo tento distribučný kanál správne podchytiť. Výsledky za rok 2012 to jasne dokazujú. V online stávkach sa nám darí napriek tomu, že sme v porovnaní s cezhraničnou konkurenciou značne znevýhodnení z hľadiska manipulačného poplatku i odvodov štátu,“ doplnil Haluza.

Slováci si odniesli z Fortuny cez 100 miliónov EUR
Celkový objem vyplatených výhier na Slovensku v roku 2012 dosiahol hodnotu 100,1 mil. EUR. Mierny pokles hrubého zisku z tipovania na zberniach kompenzoval práve rast online stávok (9,9 mil. EUR, + 3 %). Neprejavila sa pritom ani nevýhoda manipulačného poplatku aj na stávky na internete (cezhraničná konkurencia ho neúčtuje).

Modernizácia pobočiek
Hoci segment internetového stávkovania zaznamenal výrazný nárast, zostáva sieť stávkových pobočiek významným distribučným kanálom. Napríklad v Českej republike prebehla renovácia a zmena dizajnu stávkových kancelárií, ktoré sú teraz vybavené aj multimediálnymi obrazovkami, umožňujúcimi podávanie „live stávok“ priamo na pobočkách.

Výška hrubých výhier (rozdiel medzi tržbami a vyplatenými výhrami) v roku 2012 na Slovensku dosiahla hodnotu 31,4 milióna EUR. Silnejšie konkurenčné prostredie spôsobilo mierny medziročný pokles hrubého zisku na Slovensku na hodnotu 24,6 mil. EUR (o 5,2 %),

Celkové výsledky spoločnosti Fortuna Entertainment Group za rok 2012 na Slovensku, Poľsku, Českej republike a Malte:

• Celková výška prijatých stávok v roku 2012 vzrástla o 14,3 % na 467,9 milióna EUR.
• Celková výška hrubých výhier v roku 2012 vzrástla o 8,9 % na 110,9 milióna EUR.
• Hrubé výhry zo športového stávkovania cez internet sa v roku 2012 zvýšili o 27,9 % na 37,8 milióna EUR.
• Celková výška EBITDA v roku 2012 vzrástla o 10,6 % na 22,1 milióna EUR.
• V roku 2012 spoločnosť dosiahla celkové výnosy vo výške 96,2 milióna EUR, čo je o 7,1 % viac než v predchádzajúcom roku.
• Výška hrubého zisku zo stávkovania sa medziročne zvýšila o 5,9 % a dosiahla čiastku 84,7 milióna EUR, pričom hrubý zisk zo športového stávkovania predstavoval 76,9 milióna EUR, čo znamenalo medziročné zvýšenie o 0,9 %.
• Marža hrubého zisku zo športového stávkovania v roku 2012 dosiahla 17,2 %, čo znamená pokles o 1,9 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom spôsobený vyšším zdanením v Českej republike.
• Hrubý zisk z lotérií dosiahol výšku 7,8 milióna EUR, čo znamenalo medziročný nárast o 107,7 %. Marže hrubého zisku v lotérií sú tradične vysoké a dosiahli 32,7 % (stieracie žreby), respektíve 42,3 % (číselné lotériové hry).

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

K téme

TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie Chlapec alebo dievča stávky

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Financie

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.