24. apríla 2013 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Nová forma podpory z EÚ určená na zatepľovanie

BRATISLAVA 24. apríla – V pondelok 22.4.2013 sa uskutočnil podpis zmluvy projektu JESSICA medzi riadiacim orgánom, ktorým je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) a Štátnym fondom rozvoja bývania (ŠFRB). ŠFRB bude v tomto projekte vykonávať činnosť nástroja finančného inžinierstva, ktorý prijíma finančné prostriedky z alokácie ROP (regionálny operačný program) / OPBK (operačný program bratislavský kraj), a je zodpovedný za ich ďalšie poskytnutie žiadateľom o podporu vo forme návratných dotácií, ktoré budú určené na zlepšenie energetickej efektívnosti t.j. zatepľovanie existujúcich budov v mestských oblastiach.

V najbližších dňoch budú na účet ŠFRB presunuté finančné prostriedky v celkovej výške 11 529 412,- Eur určené pre oprávnených žiadateľov. Z celkového objemu je vyčlenených pre ROP 8 mil. Eur a pre OPBK 3 529 412,- Eur. ŠFRB na svojom webe zverejní povinné informácie pre oprávnených žiadateľov k podávaniu žiadostí o poskytnutie úveru na účel zatepľovania bytovej budovy z prostriedkov EU. Predpokladaný termín podávania žiadostí je od 27.5.2013.

Projekt JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), v preklade spoločná európska podpora udržateľných investícií do mestských oblastí. Iniciatíva Európskej komisie vznikla v spolupráci s Európskou investičnou bankou (EIB) a Rozvojovou bankou Rady Európy (CEB). Vyčlenené prostriedky pre rok 2013 sú vo výške 11 529 000,- Eur, a sú určené na zlepšenie energetickej efektívnosti (zatepľovanie) existujúcich budov v mestských oblastiach. Na tento účel bude ŠFRB v roku 2013 poskytovať úvery s úrokom 0%, s lehotou splatnosti 15 rokov, a to vo výške 80% z obstarávacej ceny oprávnených nákladov.

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) zabezpečuje podporu v oblasti bytovej politiky a zefektívnenie existujúceho systému podpory bývania, ktorá sa realizuje v prevažnej miere formou poskytovania výhodných dlhodobých úverov. Slúži najmä na vytváranie výhodných podmienok pre obstarávanie nájomného bývania pre sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, cielenú obnovu bytového fondu, zvýšenie efektívnosti podpory bývania a využitie prostriedkov štrukturálnych fondov EÚ.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

Slováci sa rozhodli podporiť slovenskú firmu. Tá bezbolestne odhaľuje rakovinu. Pridať sa môže každý, navyše, so zaujímavým očakávaným výnosom Slováci sa môžu tešiť! Prichádza revolučná lotéria

Z kategórie Ostatné