16. októbra 2014 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Lavína zmien v označovaní výživových doplnkov sa ešte neskončila

BRATISLAVA 16. októbra – Zmeny v európskej legislatíve prijaté s cieľom zabezpečenia uvádzania pravdivých a nezavádzajúcich informácií o pozitívnom zložení a vplyve potravín a ich zložiek na zdravie v označovaní, prezentácií a reklame potravín (nariadenie ES 1924/2006, nariadenie Komisie EÚ č. 432/2012) prinútili výrobcov výživových doplnkov k zásadným zmenám v označovaní ich produktov. Najskôr v r. 2007 a v zásadnom rozsahu od 14.decembra 2012 zmenili v tejto súvislosti svoje obaly tisíce týchto produktov. Dobre znejúce marketingové tvrdenia na baleniach výživových doplnkov v súčasnosti podliehajú prísnejšej regulácií a každý z nich musí spĺňať prísne kritéria, ktoré znemožňujú, aby bol konečný spotrebiteľ zavádzaný ich možným účinkom.

Výrobcovia výživových doplnkov získali niekoľko prechodných období v súlade s postupným dopĺňaním schválených zdravotných tvrdení. Jedno z posledných sa vzťahuje na výživové tvrdenia o zníženom obsahu nasýtených tukov a cukrov. Zmena v označovaní síce platí od 1.júna 2014, výrobcovia, ale aj po tomto termíne mohli nechať výrobky na trhu, až do dopredania zásob.

„Je však potrebné povedať, že lavína zmien v označovaní produktov sa vyššie uvedeným procesom nekončí. Výrobcovia môžu stále požiadať o schválenie vlastných zdravotných tvrdení. Tieto zdravotné tvrdenia ale musia podložiť rozsiahlou dokumentáciou a spracované v anglickom jazyku predložiť na posúdenie Európskemu úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý následne rozhodne o zaradení do zoznamu“ potvrdila Jana Širková, prezidentka Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok.

„Každé jedno zdravotné tvrdenie, ktoré si prečítate na obale daného produktu dnes musí výrobca odôvodniť a zároveň ich musí vedieť doložiť príslušným kontrolným orgánom. Spotrebitelia si tak môžu byť istí, že účinky, ktoré im doplnok výživy sľubuje na obale, sú aj pravdivé“ dopĺňa fakty Jana Širková.

Najčastejšie pochybenia pri označovaní výživových doplnkov sa doteraz vzťahovali najmä na klasické uvádzanie preventívnych, hojivých, či liečivých účinkov, protizápalového pôsobenia, zmiernenia bolesti svalov a kĺbov, už známeho ničenia choroboplodných zárodkov a uľavenia pri nádche alebo chrípke. Tento zákaz uvádzania preventívnych a hojivých účinkov platí pre potraviny v Európskej únii od roku 2000. „Výrobcovia si zároveň v súčasnosti musia tiež dávať pozor na to, aby na obale správne uviedli aj údaje, ktoré poukazujú na množstvo a spôsob konzumácie potraviny, aby sa dosiahol tvrdený pozitívny účinok, či riziká spojené s nadmernou konzumáciu spresňuje prezidentka ADL. Realizácia týchto zmien nebola a nie je napriek prechodným obdobiam jednoduchá, či už pre výrobcov, ako aj distribučné spoločnosti a lekárnikov.

Základné rozdelenie a odlíšenie tvrdení, zdravotných a výživových tvrdení

1. Tvrdenia – každé nepovinné oznámenie alebo znázornenie, vrátane obrazového alebo grafického, a tiež vo forme symbolov a akejkoľvek podobe, ktoré naznačuje alebo vyvoláva dojem, že potravina má osobitnú vlastnosť

2. Zdravotné tvrdenia – každé tvrdenie, ,ktoré udáva, naznačuje alebo vyvoláva dojem, že existuje súvislosť medzi kategóriou potravín, potravinou alebo jej zložkou a zdravím

3. Výživové tvrdenia – každé tvrdenie, ktoré udáva, naznačuje alebo vyvoláva dojem, že potravina má osobitné pozitívne výživové vlastnosti v dôsledku energetickej hodnoty živín alebo iných látok