98599_adobestock_495436831 676x451.jpeg
28. apríla 2022 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Zistili ste pri refinancovaní hypotéky, že máte podhodnotenú poistnú zmluvu? Nie ste jediní – pre rast cien je väčšina poistných zmlúv nehnuteľností neaktuálna

28.4.2022 – Všetko je dnes drahšie – okrem potravín či energií stúpli aj ceny našich bytov a domov. Len v minulom roku sa zvýšili ceny bytov o 18 percent a podobný trend vidíme pre drahšie stavebné materiály aj u domov. Tento nárast však spôsobil, že väčšina poistných zmlúv starších ako jeden rok, je už bohužiaľ neaktuálna a tak naše nehnuteľnosti nie sú dostatočne kryté, ak by došlo k škodovej udalosti.

„Poistné zmluvy sú samozrejme platné, ale neodrážajú realitu na trhu nehnuteľností,“ vysvetľuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa poisťovne Union. Pri poisťovaní majetku si totiž podľa nej vždy musíme položiť jednu zásadnú otázku: „Môžem si za sumu, ktorú mám uvedenú v poistnej zmluve kúpiť nový byt alebo postaviť nový rodinný dom v prípade, že by sa s mojim bývaním niečo stalo?“ Ak sme si napríklad 3 izbový byt v Bratislave poistili na 150 000 eur a zhorí do tla, ako sa nie tak dávno stalo v Prešove, tak si dnes za 150 000 byt  v podobnej lokalite už asi nekúpime. Podobná logika platí aj u domov.

Poisťovne preto aktívne prechádzajú poistné zmluvy svojich klientov, a ak zistia, že niektorá je podhodnotená, oslovia klienta s návrhom úpravy poistných podmienok. Netreba sa toho báť –stáva sa totiž aj to, že klient dostane od poisťovne vyššie krytie a ani nezaplatí vyššie poistné ako má nastavené v súčasnosti, čo sa teda naozaj oplatí. „Na trhu sú dokonca aj tak staré poistné zmluvy, že sú v nich jednotlivé poistné sumy uvedené v slovenských korunách. Napríklad kuchyňa, ktorá je poistená na 50 000 korún. Ak by v domácnosti došlo k elektrickému skratu alebo by kuchyňu kompletne vytopilo, za 1600 eur by ste si v dnešnej dobe novú linku so spotrebičmi už nezaobstarali,“ objasňuje Marek Švirloch, expert z Odboru vývoja produktov Unionu.

A čo ak ste v ostatnej dobe navštívili banku, aby ste si refinancovali hypotéku a zafixovali úrok na ďalších 10 rokov? „U týchto našich klientov boli znalci, ktorí nacenili ich nehnuteľnosti na aktuálne trhové hodnoty. Klienti si následne upravili aj poistné zmluvy a tieto sú teda v poriadku,“ hovorí B.Dupaľová Ksenzsighová.

Informačný servis

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali H3KNISA na stredných školách cez influencerov motivuje študentov, aby nefajčili

Z kategórie Slovensko