17. júna 2013 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Získajte sto eur na lieky pre vaše dieťa

BRATISLAVA 17. júna – Zdravotná poisťovňa Dôvera svojim najmenším klientom do dvoch rokov preplatí doplatky za lieky viazané na lekársky predpis až do výšky sto eur. Rodič ani iný zákonný zástupca pritom nemusia byť jej poistencami – tými musia byť len deti. Podmienkou je, aby v deň výdaja lieku v lekárni mali od nula do dvoch rokov.

„Rozhodli sme sa podporiť rodiny s malými deťmi, ktoré veľmi citlivo vnímajú finančné nároky súvisiace so starostlivosťou o bábätká, obzvlášť, keď jeden z rodičov nepracuje. Navyše detičky v tomto veku sú často vystavené rôznym lekárskym vyšetreniam a bývajú choré, kým si vybudujú vlastnú imunitu. Chceme im uľahčiť situáciu a zmierniť sociálny vplyv doplatkov za lieky,“ hovorí generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Akcia sa týka všetkých liekov, ktoré dieťaťu predpísal lekár a Dôvera ich čiastočne prepláca, a ktoré boli vybraté v lekárni od 1. júna 2013 do 31. decembra 2014. Nie je teda dôležitý dátum predpisu lieku, ale jeho výdaja v lekárni.
Informácie o liekoch vydaných v lekárni sa do zdravotných poisťovní dostávajú s niekoľkotýždňovým odstupom. Preto môže Dôvera preplatiť doplatok najskôr s posunom 4 až 6 týždňov, a teda o preplatenie doplatkov bude prvý raz možné požiadať najskôr koncom júla.

Akcia sa týka napríklad očkovacích vakcín, viacerých antibiotík, či liekov proti alergiám, ale aj mnohých ďalších. Naopak, nezohľadňujú sa dietetické potraviny (teda ani umelé mlieka), zdravotnícke pomôcky ani voľnopredajné lieky a tie, ktoré sú síce na recept, ale pacient si ich v plnej výške hradí sám.

Rozhodli sme sa ponúknuť benefit spojený výhradne s kategorizovanými liekmi, ktorých účinky sú overené Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv a ich použitie u nás schvaľuje aj Kategorizačná komisia MZ SR. Tieto lieky sú určené pre naozaj choré detičky a my chceme podporiť ich uzdravenie aj touto formou,“ vysvetľuje opäť generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Poistenci môžu výhodu získať prostredníctvom Elektronickej pobočky, kde je potrebné vyplniť žiadosť. Tá bude dostupná koncom júla, keď bude mať Dôvera spracované údaje z lekární. Ak je zákonný zástupca dieťaťa tiež poistencom Dôvera, stačí, keď má Elektronickú pobočku on a dieťa si do nej len pridá. Ak je v Dôvera poistené iba dieťa, aktivuje mu jeho vlastnú Elektronickú pobočku na stránka www.dovera.sk/ep. Peniaze Dôvera preplatí prostredníctvom bankového prevodu na účet uvedený v elektronickej žiadosti obratom po overení všetkých údajov.
Požiadať o preplatenie môže zákonný zástupca dieťaťa kedykoľvek, keď za lieky doplatí aspoň tri eurá – bez ohľadu na to, či sú na jednom recepte alebo na viacerých. Ak bude mať na preplatenie sumu nižšiu ako tri eurá, táto mu neprepadne. Môže tiež požiadať o jej preplatenie cez Elektronickú pobočku, ale iba v čase od 1. januára do 31. marca 2015, teda do troch mesiacov od skončenia akcie. Podmienkou je, aby v čase podania žiadosti bolo dieťa stále poistené v Dôvere.

ax

Získajte až 7 500 eur z grantového fondu na obnovu vnútrobloku Takmer polovica dospelých vníma zhoršujúcu sa kvalitu spánku

Z kategórie Zdravie