99553_novy projekt 1 2 676x444.jpg
12. augusta 2022 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Záujem o stavebné sporenie prudko rastie. Nové zmluvy pribúdajú dvojciferným tempom

12.8.2022 – Záujem o stavebné sporenie sa prudko zvyšuje. V prvej polovici tohto roka uzatvorila Prvá stavebná sporiteľňa o pätinu viac zmlúv ako v rovnakom období minulého roka. Výrazne tiež rastie záujem o úvery na bývanie, rekonštrukciu či obnovu. V čase rastúcej inflácie a zvyšujúcich sa úrokových sadzieb ľudia vyhľadávajú stabilitu a garanciu úrokov, ktoré im stavebné sporenie ponúka.

Za prvých šesť mesiacov tohto roka si klienti uzatvorili v PSS 26 450 nových zmlúv stavebného sporenia, čo je o 21 percent viac ako v rovnakom období minulého roka. Objem cieľovej sumy nových zmlúv dosiahol 679 miliónov eur, čo je o 16,5 percenta viac ako v minulom roku. „Stavebné sporenie poskytuje stabilitu v neistých časoch. Prudký rast úrokov na hypotékach v posledných mesiacoch prinútil mnohých ľudí zamyslieť sa nad ich dlhodobými plánmi. Bývanie si plánujú na mnohé roky dopredu a nestoja o nečakané prekvapenia v podobe rastúcich splátok. Mnohí nachádzajú ideálne riešenie v stavebnom sporení, ktoré im dokáže garantovať úrokovú sadzbu od uzatvorenia zmluvy až po úplné splatenie stavebného úveru,“ vysvetľuje vedúci odboru komunikácie PSS Jozef Plško.

V prvom polroku taktiež vzrástol objem poskytnutých úverov. PSS poskytla klientom úvery na bývanie, rekonštrukciu či modernizáciu vo výške viac ako 222 miliónov eur, čo predstavuje nárast o takmer 17 percent oproti rovnakému obdobiu minulého roka. „Ponúkame širokú paletu možností financovania bývania, ktorú len nedávno doplnil produkt mojaHYPOTÉKA. Vďaka tomu dokážeme ešte lepšie napĺňať rôznorodé potreby našich klientov. V ostatnom období sme zaznamenali zvýšený záujem o úvery na bývanie, čo sa pozitívne prejavilo v náraste predaja medziúverov. Rastie pritom nielen počet tých, ktorí si pomocou PSS financujú svoje nové bývanie. Rovnako na objeme úverovej produkcie cítime, že sezóna rekonštrukcií je v plnom prúde. Mnohí ľudia sa pustili do modernizácie s cieľom zvýšiť energetickú efektivitu svojho bývania. Zateplenie fasády, výmena okien či strechy dokážu majiteľom domov ušetriť v budúcnosti nemalé peniaze. Vieme poradiť a ponúknuť riešenie v každej oblasti financovania bývania,“ hovorí riaditeľ odbytu PSS Milan Baláž.

Informačný servis

Gymnázium na Ulici Dominika Tatarku v Poprade sa v hodnotení INEKO dostalo do prvej desiatky na Slovensku Bitcoin rastie. Kde ho bezpečne nakúpiť?

Z kategórie Slovensko