7. októbra 2016 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Výtvarná udalosť roka Maľba 2016 pozná svojich víťazov

B R A T I S L A V A (7. októbra 2016) – Víťazmi jedenásteho ročníka prestížnej súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB pre mladých umelcov sú Kristína Bukovčáková, Štefan Šoltis a Ján Valík. Ich práce spolu s dielami ostatných finalistov môžete vidieť do 6. novembra v Galérii Nedbalka.

Porote predsedala francúzska výtvarná teoretička a historička Catherine Gimonnet. Spolu so známym talianskym maliarom a sochárom Luca Mattim, slovenským maliarom Bohdanom Hostiňákom a kurátorkou Gabrielou Kisovou mali neľahkú úlohu vybrať najlepšie diela z 98 prihlásených prác. „Snažili sme sa vybrať širšie spektrum maliarskych prejavov a podporiť originálne polohy maľby zástupcov najmladšej generácie, u ktorých sme videli potenciál pre ďalší rozvoj. Veríme, že ocenenie bude pre víťazov povzbudením do ich ďalšieho umeleckého snaženia,“ povedala predsedníčka poroty Catherine Gimonnet.

1. miesto
Prvú cenu a finančnú odmenu 10 000 eur porota udelila Kristíne Bukovčákovej za dielo Rozhovor o predstave. Porota sa jednohlasne zhodla na víťazke, ktorá presvedčila osobitou kombináciou zvolenej maliarskej techniky a kompozície. Na poli narácie sa je podarilo rozohrať veľmi zaujímavý príbeh plný napätia. Napriek mladému veku oceňujeme jej vyzretý maliarsky prejav a talent.

2. miesto
Druhé miesto a 6 500 eur si odniesol Štefan Šoltis a jeho dielo Rekonštrukcia D. Autor zvolil zaujímavú techniku maľby, v ktorej rezonujú odkazy na action painting a jej reinterpretáciu do súčasnosti. Prostredníctvom mechanických procesov vytvoril kompozíciu vyvolávajúcu silné pocity. Ide o vibrujúcu emotívnu maľbu a dôsledný umelecký program.

3. miesto
Trojicu víťazov uzatvára Ján Valík s obrazom Hlbšia vlna a odmenou 3 500 eur. Autorovi sa podarilo prostredníctvom farebnej škály v kombinácii so zvoleným médiom vytvoriť dielo so silným duchovným vyžarovaním. Zároveň oceňujeme vybočenie smerom k poetike ázijskej maľby, avšak s jasným osobitým štýlom.

Špeciálne uznanie poroty:
Zvláštneho ocenenia sa dostalo Mire Kubáňovej za obraz Bez názvu. Porota sa rozhodla oceniť autorkin zaujímavý prístup k textúre maľby, prácu s jej vrstvami a monochromatickou farebnosťou, v ktorej rafinovane
používa obmedzené vyjadrovacie prostriedky. Rovnako oceňujeme jej experimentálny prístup k maliarskemu jazyku abstrakcie.

Súťaž Maľba pomáha mladým talentovaným umelcom už jedenásť rokov. Za toto obdobie prešlo rukami Nadácie VÚB veľa talentovaných maliarov. Z diel finalistov bola v minulom roku zostavená retrospektívna prehliadka víťazných diel „10 rokov Maľby“. Bola zároveň putovnou výstavou, v roku 2015 si ju prezreli v Košiciach, Banskej Bystrici i na Bratislavskom hrade. Tento rok sa expozícia predstavila aj talianskej verejnosti v prestížnej Gallerie D´Italia v srdci Milána. Do Talianska putovalo 30 obrazov z dielne mladých Slovákov, doterajších víťazov súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB pre mladých umelcov.

Vyhlásenie výsledkov súťaže a sprievodná výstava finalistov patria tradične k očakávaným udalostiam sezóny. „Všetkých milovníkov umenia srdečne pozývam do Galérie Nedbalka na výstavu mladej maľby. Návštevníkov čaká výnimočný zážitok,“ hovorí Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB banky. Poslaním projektu Maľba je nielen podporenie mladého slovenského výtvarného umenia, ale aj jeho priblíženie verejnosti. Práve preto je Nadáciou VÚB zabezpečený voľný vstup pre každého návštevníka výstavy sprístupnenej do 6. novembra.

xa

Slovenské divadlo sa predstavilo v Prahe Maurice Maeterlinck: MODRÝ VTÁK