2. októbra 2012 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Výstava v Galérii SPP – Sovy

BRATISLAVA 2. októbra – Zdenka Kukanová predstaví jedinečnú zbierku symbolov múdrosti – sovy z celého sveta, na dnešnej vernisáži v Galérii SPP. Na výstave sa predstavia aj hostia: Milan Lukáč, Viťo Bojňanský, Rasťo Trizma, Katarína Alexyová Figerová, Veronika Gabčová, Daniel Brogyányi, Marián Komáček a David Polák. Výstava potrvá do19. októbra2012.

Prvú sovu, ktorú dostala Zdenka Kukanová ako darček z Pittsburgu od manžela, bola z uhlia. Ďalšia sova z krištáľu k nej pribudla zo Švédska tiež ako darček od rektora Uppsalskej univerzity. A to boli začiatky jej zberateľskej vášne. Zdenka Kukanová vlastní sovy takmer z celého sveta. Fascinuje ju, ako ľudiadokážuvytvoriťkaždú sovu inak a je ažneuveriteľnéz koľkýchmateriálov. Jej sovy doslova obleteli svet, ktoré s radosťou prezentovala na mnohých výstavách. Viac ako tisíc sov, sovičiek sú publikované ako nádherne fotografie vo vlastnej knižke.

Kurátor výstavy, Daniel Brogyanyi: „Umelec je každý človek na tejto zemi. Napokon, kde je hranica medzi gýčom a umením? A dokázal vôbec niekto charakterizovať či presne popísať, čo je gýč, a čo ozajstné umenie? Vie niekto umenie presne definovať? Umenie je všetko to, čo človek vytvoril v dobrej viere, že urobí druhému radosť. Každý človek na tejto zemi môže byť umelec. Keď všetko, čo robí, bude robiť s radosťou, zmysluplne a ako spôsob svojej komunikácie a výpovede bude používať umelecké výrazové prostriedky. Na výstave Zdenky Kukanovej je odprezentovaných veľa neznámych autorov a niekoľko profesionálnych výtvarníkov. Verím, že každému z nich išlo o to, aby niekomu urobil radosť, či vyvolal úsmev na tvári. Tak sa spolu usmejme nad množstvom sov a sovičiek  a iba dodám, je ich viac ako tisíc. Tisíc podobizní symbolu múdrosti!“

Galéria SPP bola otvorená v roku 2000 na Drevenej ulici v Bratislave. Od roku 2009 sídli na Mlynských nivách v priestoroch SPP. Za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP na ulici Mlynské Nivy 44/c je otvorená denne pondelok až piatok (okrem víkendu) od 12.00 do 17.00 h.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je nadnárodná energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj. Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku SR (51 %) a spoločnosť Slovak Gas Holding B.V. (49 %), konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas AG a GDF SUEZ.

ax

Výstava Tradícia netradične: Ľan a konopa Dizajn štúdio ÚĽUV : Kresba v priestore. Výstava predstavuje diela tvorcov, ktorých spája hľadanie výtvarných polôh drôtu

Z kategórie Kultúra