13. marca 2017 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Vysielanie RTVS k výročiu 14. marca: špeciál s Michalom Havranom či premiérový dokument V rádiu slovensko

BRATISLAVA 13. marca – Spravodajstvo RTVS sa bude výročiu venovať vo svojich diskusných aj spravodajských reláciách. V diskusnej relácii Z prvej ruky v Rádiu Slovensko bude dominovať téma V čom sú pokusy
o „alternatívny výklad“ dejín Slovenského štátu pre spoločnosť nebezpečné?, téme vzniku vojnového Slovenského státu sa budú venovať aj Správy a komentáre na Dvojke.

V televíznom spravodajstve sa 14. marca začína cyklus reportáží Soni Gyarfášovej Cesta k deportáciám  – holokaust sa nezačal naložením ľudí do nákladných vagónov. Na tieto tragické chvíle z čias II. svetovej vojny budú spomínať tí, ktorí ich prežili a medzi nimi aj tí, ktorí kvôli pretrvávajúcemu povojnovému antisemitizmu emigrovali do Izraela. Reportážny cyklus spomienok sa ukončí 25. marca, práve v deň 75. výročia prvého transportu slovenských Židov do nacistických vyhladzovacích táborov.

Hlavným programom počas tematického vysielania Dvojky 14. marca bude špeciál diskusnej relácie Večera s Havranom, ktorý bude výnimočný z viacerých dôvodov. Špeciálnu diskusiu z Banskej Bystrice na tému Mýty o Slovenskom štáte a Jozef Tiso Dvojka odvysiela naživo netradične už od 20:10, relácia bude mať mimoriadne predĺženú, takmer dvojhodinovú stopáž. Témou diskusie, do ktorej prijali pozvanie spisovateľ a publicista Silvester Lavrík a historici Jakub Drábik, Ivan Mrva a Anton Hruboň, bude vznik a existencia vojnového Slovenského štátu, ale aj otázka zodpovednosti za deportácie, zákaz politických strán či mýtus prosperity a pokoja, ktorý dodnes vojnový štát obklopuje.

14. marca o  22.30 Dvojka odvysiela dokument Muži roku 1938 zo série Magická osmička, o 23.20 bude nasledovať dokument Karol Sidor zo série Historická panoráma a 25. marca bude do vysielania zaradený premiérový dokument Prvý transport.

Vysielanie upravuje aj Rádio Slovensko, v pondelok 13. a  utorok 14. marca o 21:00 odvysiela dvojdielny dokument Petra Gettinga Vyzlečení z ľudskej podoby. Rasová  politika vojnového Slovenského štátu zasiahla aj tých najbezbrannejších, najmenších, najnevinnejších. Boli vylúčení zo spoločnosti, z domovov, zo škôl  a označení za nepriateľov štátu. V Slovenskom národnom archíve sa nachádzajú stovky listov, ktoré napísali rodičia židovského pôvodu, aby zachránili svoje deti. Často sa preto  zriekli židovskej viery a išli  za hranice svojich možností. Rozhlasový dokument Petra Gettinga s komentárom historika Ivana Kamenca sa venuje práve týmto listom. Tvorivý tím dramaturgičky Táni Kusej, hudobnej dramaturgičky Kataríny Bielčikovej, majstra zvuku Milana Greguša a režisérky Mileny Lukáčovej vytvoril strhujúci dokument založený na rýdzo autentickom materiáli v brilantnej interpretácii slovenských hercov.

Rádio Slovensko sa 14. marcu venuje aj v cykle Príbeh na týždeň s podtitulom  Od demokracie k totalite. Toto výročie je príležitosťou k zamysleniu nad tým, ako sa demokratická spoločnosť môže zmeniť na totalitu, ako prebiehala likvidácia právneho štátu, občianskych slobôd a práv. V príspevkoch vystupujú renomovaní historici a politológovia, ktorí hľadajú analógie medzi vojnovým Slovenským štátom a súčasným nárastom extrémizmu na Slovensku.

Rádio Devín sa bude venovať téme Slovenského štátu, fašizmu, vojny a ich následkom vo viacerých programoch a reláciách. Už 13. marca v Ars rádiu o 14.20 privíta Peter Michalík diskutérov
zo Stredoeurópskeho fóra o fašizme, ktoré sa bude konať večer 13. marca v Starej tržnici.

14. marca v Rannom ladení a medzi 7.00 a 8.00 Rádio Devín prinesie viac pohľadov na tému Ako sa to učí v dejepise? s reportážami z hodiny dejepisu na gymnáziu v Námestove či zo stretnutia s pedagógmi a poslucháčmi Prešovskej univerzity o didaktike dejepisu. Relácia Ars litera s témou vojny poslucháčom priblíži rozličné spracovania tejto témy vo zvukovom archíve Slovenského rozhlasu, popoludní bude hosťom Devína filmový teoretik a vedec Martin Ciel, ktorý bude hovoriť o téme film a politika.

4 tipy: bezpečnosť v televízore s pripojením na internet Vianočný darček pre TV zákazníkov UPC: voľné vysielanie až 52 staníc pre všetkých počas sviatkov

Z kategórie Ostatné