20. mája 2016 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

VšZP partnerom prvého Slovenského dňa obezity

Partnerom prvého Slovenského dňa obezity (v rámci Európskeho dňa obezity), ktorý bude už túto sobotu 21.5.2016 je aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. Iniciátorom a organizátorom podujatia je Obezitologická sekcia Slovenskej diabetologickej spoločnosti, ktorá spolu s ďalšími partnermi pripravila bohatý program zameraný na prevenciu a osvetu v tejto oblasti.
V „zdravom stánku VšZP“ v Bratislave, v Košiciach a v Trnave si záujemcovia budú môcť dať urobiť Komplexnú analýzu svojho tela na profesionálnom analyzátore Inbody. Prístroj vám zmeria hmotnosť, % telesného tuku, obsah vody v tele, objem svalovej hmoty, BMI. Výsledky dostanete na počkanie priamo na mieste.

Podpora prevencie a zdravého životného štýlu je dlhodobou prioritou VšZP a má nielen medicínsky, ale aj ekonomický rozmer. „Ak vieme, že obezita je jedným z rizikových faktorov mnohých civilizačných ochorení, je prirodzené, že s tým chceme niečo robiť. V záujme zdravšieho a plnohodnotnejšieho života našich poistencov, ale i znižovania budúcich možných nákladov na ich liečbu. Je potvrdené, že 1 euro vložené do prevencie nám v budúcnosti ušetrí 4 eurá na liečbe“ – hovorí generálny riaditeľ VšZP Mgr. Miroslav Kočan.

Obezita sa priamo podpisuje pod značnú časť srdcovocievnych a onkologických ochorení, poruchy metabolizmu, ochorenia kĺbov a pod. Odborníci však opakovane upozorňujú na to, že obezita nie je len problémom dospelej , ale i detskej populácie, a je dôležité, aby ju detskí lekári včas podchytili.
VšZP preto finančne motivuje tých všeobecných lekárov pre deti, ktorí sa aktívne starajú o dieťa vo veku 3-7 rokov s obezitou a uhrádza im navyše osobitný výkon súvisiaci s touto starostlivosťou. Deťom do 18 rokov s ťažkou obezitou zároveň plne hradí aj kúpeľnú starostlivosť v zmysle zákona. V roku 2015 VšZP uhradila kúpeľnú starostlivosť 149 detským poistencom s touto diagnózou v sume takmer 130 tisíc

V rámci podpory prevencie a zdravého životného štýlu VšZP organizuje počas roka cca 160 eventov zameraných aj na sledovanie rizikových faktorov rôznych ochorení, vrátane obezity. Aj sobotňajší Európsky deň obezity na Slovensku je príležitosťou urobiť niečo pre svoje zdravie. Preventívno-osvetové podujatia VšZP však môžete navštíviť počas celého roka, zoznam eventov nájdete na: http://www.vszp.sk/denprevasezdravie/

Informovala: Petra Balážová, hovorkyňa
20.5.2016