87818_itapa logo 672x448.jpg
26. novembra 2020 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Vládne špičky na ITAPA prezradia, ako využijú miliardy z „korona fondu“

26.11.2020 –
Kríza spojená so šírením ochorenia COVID-19 naplno odhalila naše slabiny. Ukázala sa však ako príležitosť pre Slovensko. Dnes tak stojíme pred najväčšími reformami za posledné desaťročia.
Z Bruselu k nám má dotiecť historicky najväčší balík peňazí na reformy. Na ITAPA 2020 prídu vládni predstavitelia s plánom, na čo má byť použitý.
O správnosti krokov bude vôbec prvýkrát s našimi ministrami diskutovať aj šéfka európskeho „korona fondu“.
Ostré slová. Tými sa doposiaľ vyznačovala šéfka slovenskej digitalizácie smerom k bývalému vedeniu. Na ITAPA 2020 ukáže vlastné priority.
Stojí jej plán reformy na pevných nohách? Svoju ideu povie strojca digitalizácie Estónska, ktorý bol zaradený do stovky najvplyvnejších ľudí na svete v oblasti digitalizácie vlád.
Boj proti hoaxom a kybernetická bezpečnosť je téma, ktorá v krízach naberá na sile. Aké diery má v tomto smere Slovensko a aká je naša bezpečnostná stratégia?
Desiatky domácich a zahraničných spíkrov budú za prísnych a inovatívnych hygienických opatrení spolu diskutovať na jesennom kongrese o digitalizácii spoločnosti ITAPA 2020 už o pár dní.
Od 7. – 9. decembra 2020 v bratislavskom hoteli Crowne Plaza – nenechajte si kongres ujsť.

Ochromená ekonomika Slovenska aktuálne čaká na svoj liek. Ten má prísť z Európskej únie v podobe siedmich miliárd EUR z tzv. „korona fondu“. Vláda má jasný odkaz: sme proreformne orientovaní, máme jasný plán, no musíme sa sústrediť na to, čo aj dokážeme zvládnuť. Čo to je? A je to dostatočne dobré pre Európsku komisiu? Ako si vláda poradí s nefunkčnou digitalizáciou, deravým zdravotníctvom či hybridnými hrozbami a dezinformáciami, ktoré sa na nás „sypú“ z každej strany?

Aj o tom sa bude debatovať na jesennom kongrese ITAPA 2020, ktorý štartuje už o pár dní.

HISTORICKY NAJVÄČŠÍ BALÍK FINANCIÍ NA REFORMY

COVID-19 – ochorenie, ktoré spustilo lavínu oslabovania najsilnejších ekonomík sveta, avšak ruka v ruke ukázalo aj nutnosť reforiem. Dnes tak stojíme pred otázkou, čo treba urobiť, aby sa Slovensko opäť postavilo na nohy. V reštarte majú európskym krajinám pomôcť financie z Bruselu, pričom pre našu krajinu je vyčlenených sedem miliárd eur. Je to historicky najväčší balík peňazí, ktorý nám má poslúžiť na nádych ekonomiky.

Ako chce súčasná vláda nastaviť jeho čerpanie v rámci Plánu obnovy? Minister financií SR Eduard Heger vidí najväčší potenciál v podpore vzdelania a talentov. „Stagnácia uplynulých rokov prešla do stavu, že sa od vyspelých európskych krajín vzďaľujeme. No máme tu obrovský ľudský kapitál, ktorého časť sme stratili odchodom do zahraničia. Teraz prišiel čas na zmeny,“ myslí si Heger, ktorý chce financie z Plánu obnovy využiť na reformu digitalizácie, zdravia, vedy a inovácií, vzdelávania, zelenej ekonomiky či verejnej správy. Podľa neho sú to všetko témy, ktoré zostali stáť na mŕtvom bode. Aká je však jeho konkrétna predstava? O reformnom pláne príde Eduard Heger porozprávať do úvodnej časti jesenného kongresu ITAPA 2020 pod názvom Inovatívne Slovensko: from Zero to Hero? spolu so svojím kolegom, vicepremiérom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Ten tvrdí, že štát by mal podporiť technologický skok, na ktorý sa pripravuje slovenský priemysel. „Naša krajina patrí medzi najpriemyselnejšie krajiny Európy. Je nevyhnutné, aby podniky v záujme zachovania konkurencieschopnosti reagovali na zmeny v tejto oblasti a nebáli sa digitalizácie, robotizácie a inovatívnych riešení,“ myslí si. Technologický skok, na ktorý sa priemysel pripravuje, je však podľa neho potrebné podporiť aj zo strany štátu. Ako? Viac povie na kongrese ITAPA 2020 už 7. decembra.

O tom, či sa ministri vydávajú v Pláne obnovy správnou cestou, bude vôbec prvýkrát pred slovenským publikom diskutovať aj Céline Gauer, vedúca Task Force z Európskej komisie. Ide skutočne o mimoriadnu spíkerku, keďže práve ona je zodpovedná za spomínaný „korona fond“, a teda za implementáciu Európskeho Plánu Obnovy. Aká je predstava Bruselu o reformách krajín? Čo povie na plány Slovenska – ocení ich, alebo, práve naopak?

Je pomoc z Európskeho fondu obnovy prekliatie či požehnanie? Svoju ideu, či je efektívne reštartovať podlomenú ekonomiku práve týmto spôsobom, predstaví reformátor Ivan Mikloš, bývalý podpredseda vlády a minister financií SR. O tom, čo by mohla vláda Igora Matoviča v tomto smere urobiť, budú protagonisti úvodnej časti ITAPA debatovať v následnej diskusii – v pondelok hneď v prvom paneli kongresu: Inovatívne Slovensko: From Zero to Hero?

NOVÝ VIETOR PRE SLOVENSKÚ DIGITALIZÁCIU

Vlastný Plán obnovy má aj ministerka investícií Veronika Remišová. Týka sa troch hlavných pilierov – okrem digitalizácie, na ktorú kladie najväčší dôraz, hovorí o reforme vzdelávania a súdnictva. Zároveň zdôraznila fakt, že Slovensko sa po pandémii koronavírusu musí zamerať na technologické zmeny a znalostnú ekonomiku. Vicepremiérka predstaví konkrétne piliere, na ktorých má stáť jej sľubovaná kompletná zmena digitalizácie štátu – už v utorok 8. decembra – v úvodnom paneli druhého dňa kongresu ITAPA – Budovanie digitálneho štátu. Na ktorom mieste v rebríčku digitálnej konkurencieschopnosti krajín Európskej únie by sme sa mohli umiestniť najbližšie? Budeme stále takmer na chvoste, alebo je to tak, že koronakríza dramaticky urýchli zmeny, na ktoré sme čakali desať rokov?

Slovensko zaviedlo veľa dôležitých prvkov, no je tu otázka, ktorá visí vo vzduchu: prečo sa neposuniete rýchlejšie?,“ to sa pýta Taavi Kotka. Ide o riaditeľa Jio Research Center a zároveň muža, ktorý postavil e-government estónskej vlády úplne od „piky“. Aplikoval doň tie najdôležitejšie prvky, vďaka ktorým je dnes Estónsko prezývané digitálnym národom. Taavi Kotka radil slovenskej vláde v tejto oblasti už pred tromi rokmi preto sú jeho otázky na mieste. Vo svojej prezentácii v paneli spolu s našou digitálnou líderkou Veronikou Remišovou prezradí aj to, prečo v oblasti digitalizácie stagnuje najmä západný svet, ako i to, čo brzdí krajiny v digitálnych inováciách. Tie napríklad výrazne  absentujú aj v oblasti zdravia. Kým koronakríza na jednej strane odhalila nedostatky slovenského zdravotníctva, na druhej strane do popredia vyzdvihla superinovatívne domáce IT firmy. Na ITAPA 2020 vystúpia predstavitelia najkvalitnejších a najmodernejších nemocníc na Slovensku, ktorí povedia, že dátové zdravotníctvo je možné rozvíjať aj v našich podmienkach. Zároveň sa budete mať možnosť zoznámiť s príbehmi domácich podnikateľov, ktorí vyvíjajú produkty na svetovej úrovni, ako napríklad aplikáciu slúžiacu ako domáci terapeut pri obrne lícového nervu či zariadenie na automatické meranie teploty a detekciu (ne)nasadeného rúška. Riešenia pre zdravotníctvo sa budú prelínať celým prvým dňom prvého dňa kongresu 7. decembra.

KYBERNETICKÉ HROZBY A HOAXY

„Nová 5G sieť bude ovládať ľudí, je zodpovedná za šírenie ochorenia COVID-19 a jej žiarenie spôsobuje rakovinu.“ Podobné informácie, ktoré kolujú v online priestore už dlhšie, dokonca na Slovensku vyústili aj do masívnejších protestov proti vybudovaniu 5G sietí. Aj napriek tomu, že ich polícia označila za HOAXY, množstvo ľudí ich berie vážne aj naďalej. Bez 5G sietí však priemysel bude rokmi výrazne zastaraný. Preto, ak chceme naozaj inteligentnú dopravu, automatizovaný priemysel či kvalitnejšie zdravotníctvo postavené na dátach, bez vývoja najmodernejších sietí to rozhodne nepôjde. Ako chce verejnosť presvedčiť minister dopravy SR Andrej Doležal a ďalší odborníci? K tomu bude na kongrese ITAPA 2020 venovaný samostatný blok: Vysokorýchlostná konektivita pre rozvoj priemyslu a spoločnosti 7. decembra v poobedných hodinách.

Pre hoaxy rôzneho typu je akákoľvek kríza živnou pôdou. Napríklad aj aktuálna koronakríza so sebou priniesla množstvo dezinformácií, ktoré sa týkali napríklad čipovania obyvateľstva. „Je dôležité, aby sme viedli diskusiu o výzvach a hrozbách, ktoré ohrozujú bezpečnostné záujmy našej krajiny. Hybridné hrozby a dezinformácie majú priamy vplyv na bezpečnosť Slovenska. Hovoria o tom aj ostatné výročné správy našich spravodajských služieb a môžem potvrdiť, že táto téma bude odrazená aj v Bezpečnostnej stratégii SR, ktorú pripravujeme v spolupráci s ďalšími orgánmi štátnej správy,“ uviedol Ivan Korčok, minister zahraničných vecí. Aká je teda stratégia vlády na ochranu štátu? V diskusii záverečného dňa kongresu ITAPA 2020 v stredu 9. decembra, ju spolu s  Ivanom Korčokom prezradí aj minister obrany Jaroslav Naď. Spolu vystúpia v diskusnom paneli: Vieme čeliť hybridným hrozbám a dezinformáciám.

Nepremeškajte jedinečnú šancu byť ako prvý informovaný o tom, aké novinky nás v eGovernmente, a vôbec v strategickej informatizácii čakajú. Príďte na JESENNÝ KONGRES ITAPA 2020 – hneď po  Mikulášovi 🙂 Medzinárodný kongres ITAPA aj tento rok bezpečne, fyzicky aj online.

Informačný servis

ITAPA AI & Robotics 2024: Umelú inteligenciu musíme vedieť regulovať. Pozor však, aby sme nezabili inovácie Zodpovedné spoločnosti rastú rýchlejšie. Na druhej strane nemusia byť dobre pripravené na vojnové konflikty

Z kategórie Slovensko