10. apríla 2013 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Viedenské múzeum Albertina oslavuje

BRATISLAVA 10. apríla – Tento rok oslavuje viedenská Albertina desaťročné jubileum od svojho znovuotvorenia, po rozsiahlej rekonštrukcii a rozšírení múzea v roku 2003. Múzeum vlastní jednu z najväčších a najhodnotnejších grafických zbierok na svete a svoje výročie oslavuje príznačne, výstavami umenia.

Najnovšie si návštevníci môžu prezrieť výstavu 150 majstrovských diel holandských autorov ako Rembrandt, Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel st., Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck z obdobia 1450-1650. V lete pozýva Albertina na letnú slávnosť na bastilu pred múzeom s programom pre deti a celú rodinu. Na jeseň pripravuje viedenské múzeum výstavu Henriho Matissa a ďalších fauvistov ako Georges Braque, André Derain, Maurice de Vlaminck a Kees van Dongen, ktorí sa dnes radia k priekopníkom moderny. Po celý rok si záujemci môžu prezrieť aj 21 prepychových miestností z obdobia Habsburgovcov, ktoré sú rozložené na dvoch podlažiach múzea.

Albertina ponúka aktuálne aj prezentáciu amerického fotografa svetového formátu, Lewisa Baltza, ktorý do umeleckej fotografie vniesol v 70-tych rokoch námet ľudoprázdnych priemyselných budov a spustošených periférií. Ďalším lákadlom je veľká retrospektíva diel Maxa Ernsta, ktorá prináša na 180 obrazov, koláží a skulptúr tohto významného predstaviteľa surrealizmu. Zaujímavá je aj rozsiahla stála expozícia majstrovských diel moderny od francúzskeho impresionizmu až po súčasné umenie. Veľmi hodnotná zbierka múzea ponúka velikánov výtvarného umenia ako Monet, Degas, Cézanne, Miró, Magritte, Kirchner, Picasso, Bacon, Baselitz, Kiefer, Katz a mnohých ďalších.

Viedenskú Albertinu (www.albertina.at) nájdu záujemci v historickom centre Viedne na nám. Albertinaplatz 1.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

LEVEL oslavuje Valentína cenami, do ktorých sa zamilujete Triler, v ktorom niet hluchých miest

Z kategórie Kultúra