Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
27. septembra 2012 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

V tehotenstve nezabúdajte na horčík

BRATISLAVA 27. septembra – Ženské telo prechádza v období tehotenstva výraznými zmenami. Okrem tých viditeľných – akými sú rast bruška či zväčšenie pŕs – sú to i zmeny skryté. Tie budúca mamička zrejme pocíti aj v zmene chutí. Organizmus jej dáva najavo, že niečo potrebuje. V tehotenstve si telo vyžaduje zvýšený príjem niektorých vitamínov a minerálov, ktoré pomáhajú plodu rásť. Jedným z nich je i horčík. Jeho potreba sa v tehotenstve zvyšuje dokonca trojnásobne.

„Horčík podporuje rast plodu a kostry dieťatka, zároveň uvoľňuje svaly, preto pomáha predchádzať nepríjemným kŕčom, s ktorými sa v tehotenstve stretne takmer každá žena,“ vysvetľuje Mgr. Tina Zlatoš Turnerová z Wellness Teamu. „Pozitívne ovplyvňuje aj centrálnu nervovú sústavu budúcej mamičky i dieťatka, predovšetkým mozog a miechu,“ dopĺňa. Horčík sa v relatívne vysokom množstve koncentruje aj v materskom mlieku. V prvých dňoch po pôrode je ho až 42 mg / l, neskôr sa jeho množstvo zníži na približne 35 mg / l.

Horčík najčastejšie prijímame v bežne konzumovanej strave, avšak jeho množstvo v organizme sa vo zvýšenej miere spotrebúva najmä napr. pitím čierneho čaju, väčšiny farmaceutických prípravkov či vápnika ako umelého doplnku stravy. V bežne dostupných potravinách sa často podiel horčíka znižuje nešetrným pestovaním plodín alebo ich spracovaním. Jeme príliš veľa rafinovaných potravín bohatých na cukor a tuk, ktorý viaže v črevách horčík a zabraňuje tak jeho vstrebávaniu do krvi. Bohatým zdrojom horčíka je väčšina druhov orieškov. Pozor však na zvýšenú hladinu tuku v nich. Dôležitým zdrojom horčíka je aj melasa, pohánka, proso, morské riasy, strukoviny či špenát. Lepšie ako zo stravy sa však minerály vstrebávajú do organizmu z tekutín. Skvelým zvykom je preto pitie minerálnej vody bohatej na horčík, ktorá si zároveň zachováva nízku hladinu sodíka.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

ax

Odporúčané články

ŠKODA radí: Bezpečné pripútanie nie je veda: zdanlivá samozrejmosť môže zachrániť život! Deti sú to najcennejšie, čo máme. Chráňme ich očkovaním!

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zdravie

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies