99658_screenshot_1 1.jpg
30. augusta 2022 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Trestné stíhanie Roberta Schmida bude mať zdrvujúci dopad na Slovensko

30.8.2022 – Rakúska spoločnosť EuroGas GmbH pred niekoľkými dňami oznámila, že podala niekoľko trestných oznámení na rakúskeho stavebného magnáta Roberta Schmida, jeho spoločnosti zo skupiny Schmid Industrieholding (SIH) a viacerých jeho zamestnancov a právnych zástupcov. Tieto trestné oznámenia, podporené množstvom získaných dôkazov a podané na Protikorupčnom úrade rakúskej Generálnej prokuratúry (WKStA) tiež úzko súvisia s predchádzajúcimi trestnými oznámeniami podanými na slovenskú Generálnu prokuratúru spoločnosťou Rozmin s.r.o., bývalou slovenskou dcérou EuroGas v súvislosti s ťažbou mastenca v obci Gemerská Poloma.

Predmetom trestných oznámení, ktoré prokuratúra preveruje, sú obvinenia z rozsiahlej korupcie spáchanej za účelom dosiahnutia protiprávneho odňatia ťažobných práv spoločnosti EuroGas a ovládnutia ložiska skupinou SIH.

Spoločnosť tiež oznámila, že informovala Medzinárodné centrum pre riešenie investičných sporov pri Svetovej banke (ICSID) o svojom zámere iniciovať nové arbitrážne konanie proti Slovenskej republike vo veci zmarenia investície v Gemerskej Polome.

Skupina EuroGas už na Slovensko v minulosti podala žalobu pred arbitrážnym tribunálom ICSID, toto konanie však bolo zastavené z procedurálnych dôvodov. Napriek tomu, že jeho zástupcovia toto konanie označujú za výhru Slovenska, faktom je, že tribunál v merite veci nerozhodol a cesta k novej arbitráži je po sérii právnych víťazstiev skupiny EuroGas pred americkými súdmi stále otvorená. Medzičasom zistené nové poznatky o veľkosti ložiska mastenca tiež navýšili sumu požadovaného odškodného na 20 miliárd eur, ktoré bude Slovensko v prípade úspechu EuroGas v spore musieť za zmarenie jej investície zaplatiť.

Informačný servis

Séria s Helen Graceovou pokračuje. Je tu novinka Vadí-nevadí Kyberpodvodníci agresívne zneužívajú aj vojnu na Ukrajine – kradnú osobné údaje aj heslá k bankovým účtom

Z kategórie Slovensko