88132_konferencia foodwaste varsava 676x507.jpeg
11. júna 2018 SprávySvet od PRservis.skSITA Diskusia()

Tesco pokračuje v boji proti plytvaniu potravinami spolu s partnermi

VARŠAVA 11. júna 2018 – Stretnutie štyroch stredoeurópskych krajín s rovnakými výzvami na konferencii na tému boja proti plytvaniu potravinami vo Varšave.

6. júna sa stretli zástupcovia vládnych inštitúcií, mimovládnych organizácií, firiem, médií a miestnych samospráv zo strednej Európy, aby v nadväznosti na doterajšiu úspešnú spoluprácu pokračovali v hľadaní efektívnych riešení zameraných na zníženie množstva potravinového odpadu. Stredoeurópska konferencia o potravinovom odpade, ktorú organizuje spoločnosť Tesco, ukázala, že úspešní v boji proti plytvaniu potravinami budeme, len ak spojíme sily a nadviažeme partnerstvá výrobcov, maloobchodníkov a spotrebiteľov.

Počas celodennej konferencie sa zástupcovia z rôznych odvetví a organizácií snažili identifikovať zdroje potravinového odpadu a vytvoriť spoločný plán do budúcnosti. „Jedným zo spoločných záverov z tohto stretnutia bolo, že v boji proti potravinovému odpadu musíme v prvom rade zistiť a zmerať, kde je najvyššia miera odpadu, a následne stanoviť ciele, ako tento objem znížiť,“ povedal Matt Simister, CEO Tesco pre strednú Európu. „Minulý mesiac sme zverejnili naše údaje o potravinovom odpade v strednej Európe, ktorý sa nám medziročne podarilo znížiť o 30 %, čo je dôkazom toho, že ideme správnym smerom. Vyzývame preto obchodníkov, dodávateľov a producentov v celom regióne, aby sa k nám pridali, zisťovali a zasiahli tam, kde potravinový odpad vzniká,“ dodal Matt Simister.

Účastníci konferencie zdôraznili potrebu užšej spolupráce pri hľadaní riešení medzi dodávateľmi a maloobchodníkmi, ktoré by spotrebiteľov viedli k znižovaniu potravinového odpadu. Jeden z ukážkových príkladov je sortiment ovocia a zeleniny Perfectly imperfect s dostupnosťou v sieti obchodov Tesco, ktorý pomáha znižovať potravinový odpad už na farmách tým, že produkty nespĺňajúce estetické štandardy, sú ponúkané zákazníkom za výhodné ceny.

„Projekt darcovstva potravín je tým najlepším, čo môže maloobchodná spoločnosť urobiť, aby pomáhala tým, ktorí to potrebujú. Sme veľmi radi, že vďaka partnerstvu  Tesca  s potravinovými bankami sme v regióne strednej Európy dokázali darovať viac ako 25 miliónov porcií jedla,“ uviedol Marko Urdzik, predseda Potravinovej banky Slovenska.

Aktuálne je v strednej Európe zapojených do darcovstva potravín vyše 670 (z celkového počtu 961) obchodov Tesco, ktoré ponúkajú prebytok potravín partnerom – potravinovým bankám a miestnym charitatívnym organizáciám. Stredoeurópska konferencia vo Varšave, ktorej nosnou témou bola problematika potravinového odpadu, bola jednou z najdôležitejších udalostí v roku 2018 pod taktovkou spoločnosti Tesco. Zámerom podujatia je nielen diskutovať, ale aj podniknúť efektívne kroky k znižovaniu množstva potravinového odpadu v týchto štyroch krajinách strednej Európy. Tesco ako organizátor spolu so zapojenými partnermi a zástupcami z vládnych, mimovládnych organizácií i médií z Poľska, Českej republiky, Slovenska a Maďarska sa zhodli na tom, že problémy potravinového odpadu sa týkajú všetkých v stredoeurópskom regióne.

Tesco prináša zľavu 10 % na nákup pre študentov aj učiteľov Tesco otvára predajňu v Palárikove a rozširuje svoju sieť na 178 obchodov

Z kategórie Správy