89469_20181206092849_img_9193 676x451.jpg
6. decembra 2018 Ekonomika od PRservis.skSITA Diskusia()

Štyri trendy zmenia sektor podnikových služieb na Slovensku

BRATISLAVA 6. decembra 2018 – Budúcnosť sektora podnikových služieb na Slovensku bude stáť na globálnych trendoch, ktoré budú hýbať slovenskou ekonomikou. Cieľom štvrtej výročnej konferencie jedného z najprogresívnejšie sa rozvíjajúcich sektorov slovenskej ekonomiky je za účasti Ministerstva hospodárstva v SR a zástupcov firiem združených vo Fóre centier podnikových služieb (BSCF) zadefinovať víziu sektora podnikových služieb na Slovensku na najbližších 5 až 7 rokov.

Jedným zo spomínaných trendov je celková stabilita podnikateľského prostredia a podpora verejných inštitúcií, vďaka ktorým môže sektor na Slovensku aj naďalej rásť. Rastislav Chovanec, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR uvádza: „Sektor centier podnikových služieb je naďalej najrýchlejšie rastúcim odvetvím ekonomiky. Zamestnáva už takmer 40-tisíc ľudí, ktorí vykonávajú činnosti s vysokou pridanou hodnotou. V rámci ministerstva sa zameriavame na získavanie nových investícií v tomto sektore. Našim cieľom je, aby sa centrá rozrastali aj v regiónoch. S rozvojom digitalizácie ekonomiky bude súvisieť ďalší trend. Verím, že slovenské centrá podnikových služieb budú mať kľúčovú úlohu pri zavádzaní a správe inteligentných systémov, ako aj pri následnom vyhodnocovaní dát.“

Dostupnosť vysokokvalifikovanej, flexibilnej a jazykovo nadštandardne vybavenej pracovnej sily je pre centrá jednou z kľúčových motivácií pôsobiť na Slovensku. Lucia Dítětová z Treximy k tejto téme hovorí: „Na Slovensku až tretina vysokoškolských absolventov pracuje na stredoškolských pozíciách. Zároveň 54% vysokoškolských a 63% stredoškolských absolventov pracuje mimo odbor svojho vzdelania. Takáto situácia sťažuje zamestnávateľom naplno využívať potenciál mladých ľudí prichádzajúcich na trh práce a stojí nemálo verejných zdrojov. Štruktúra absolventov pripravujúcich sa pre jednotlivé odvetvia je nevyhovujúca a je potrebné ju zmeniť. Do roku 2023 nám bude na Slovensku každoročne chýbať viac ako tisíc vysokoškolákov z odborov vzdelania ako je účtovníctvo a audítorstvo, čo bude pre centrá podnikových služieb veľký deficit. Preto je nevyhnutné o disparitách medzi potrebami trhu práce a výsledkami systému celoživotného vzdelávania verejne hovoriť.“ To, či bude sektor na Slovensku rásť, ovplyvní vzdelávacia politika Slovenskej republiky a budúca pracovná sila. Zručnosti absolventov, ako aj ich schopnosť adaptovať sa na zmeny. Reforma vzdelávania je vzhľadom na tieto fakty nevyhnutná.

Ďalším určujúcim trendom sú už aj v súčasnosti inovácie a technológie. Konkrétne automatizácia, robotizácia, digitalizácia či umelá inteligencia sú výzvy, ktoré súvisia s rýchlosťou adaptácie vzdelanej pracovnej sily na zmenu. Posledným trendom bude nárast rozsahu poskytovaných služieb a presúvanie ďalších kompetencií na Slovensko, o čom budú rozhodovať centrály firiem v zahraničí a ktorých rozhodnutie bude stáť na spomínaných trendoch. Gabriel Galgóci, predseda AmCham BSCF dodáva: „Pokiaľ máme spoločný záujem podporiť zodpovedných zamestnávateľov a rastovú krivku sektora, musí vláda SR vyslať jasný signál a oveľa aktívnejšie prijímať také kroky, ktoré zreteľne a dlhodobo podporia strategickú víziu udržania a ďalšieho rozvoja sektora centier podnikových služieb na Slovensku. Od tejto aktivity totiž závisí rozhodnutie mnohých centrál, či tieto investície na Slovensku zostanú, alebo sa postupne relokujú do iných krajín strednej a východnej Európy.“

Štvrtú výročnú konferenciu podporilo 29 členov AmCham BSCF:  Accenture, Adient, Amazon, AT&T, Covestro, Danfoss, Dell, Deutsche Telekom Services Europe Slovakia, DXC Technology, Embraco, Faurecia, GBS, Global Blue, Henkel, IBM, ING Bank, Johnson Controls, KONE, LafargeHolcim European Business Services, Lenovo, Mondeléz, Orange Business Services, Osram, PricewaterhouseCoopers, Siemens, Swiss Post Solutions, T-Systems Slovakia, Uniqa a Zurich Insurance.

O Fóre centier podnikových služieb

Fórum centier podnikových služieb (Business Service Center Forum – BSC Forum), ktoré funguje v rámci Americkej obchodnej komory v SR, združuje spoločnosti, ktoré na Slovensku prevádzkujú centrá zdieľaných služieb (SSC) alebo poskytujú externé služby (BPO). Shared Service Center (SSC) je centrum zdieľaných služieb, ktoré realizuje špecifické interné procesy (napr. finančné služby a účtovníctvo, IT podpora, služby v oblasti ľudských zdrojov), čím podporuje kľúčové činnosti materskej a sesterských spoločností. Business process outsourcing (BPO) je externý poskytovateľ služieb v oblasti podnikových procesov a s nimi spojených zodpovedností pre tretie strany. Poslaním fóra je zvyšovať informovanosť o sektore podnikových služieb, jeho úlohe v slovenskom hospodárstve a podpora jeho ďalšieho rastu. Cieľom fóra je zdieľať informácie o zaužívaných praktikách, problémoch a riešeniach, komunikovať s ústrednými a miestnymi orgánmi, monitorovať a vyhodnocovať legislatívu, situáciu na trhu práce a aktivity v oblasti spoločenskej zodpovednosti podnikov, spolupracovať s vysokými a strednými školami s cieľom zvýšiť kvalifikáciu a zamestnanosť ich absolventov v centrách podnikových služieb.
Viac informácií o BSCF môžete získať na www.bscfslovakia.sk.
https://www.facebook.com/business.service.center.forum/  https://www.linkedin.com/company/business-service-center-forum

O Americkej obchodnej komore v SR

AmCham bol založený v roku 1993 v Bratislave ako nezávislá nezisková organizácia financovaná výhradne z príspevkov svojich členov. V septembri 2003 bola otvorená nová pobočka AmCham v Košiciach s cieľom podporiť ekonomický rozvoj vo východoslovenskom regióne. Dnes patrí medzi najaktívnejšie zahraničné obchodné komory s cieľom zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku. Členská základňa v súčasnosti predstavuje viac ako 330 spoločností, vrátane mnohých z najväčších a najvýznamnejších firiem na Slovensku. Z uvedeného počtu tvoria približne 40% slovenské spoločnosti, zhruba 20% je amerických a približne 40% predstavujú medzinárodné spoločnosti. Celkový ročný obrat „Top 100“ spomedzi našich členských spoločností prekračuje 15,5 miliárd EUR a počet ich zamestnancov dosahuje približne 100 000 ľudí. Viac informácií o AmCham môžete získať na www.amcham.sk.

Pavel Banák z Banchem: Počas pandémie sme zvládli zo dňa na deň trojnásobné zvýšenie výroby Gymnázium na Ulici Dominika Tatarku v Poprade sa v hodnotení INEKO dostalo do prvej desiatky na Slovensku

Z kategórie Ekonomika