96285_gettyimages 1065949052 676x451.jpg
10. augusta 2021 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Štátna pomoc na uzatváranie baní na hornej Nitre

10.8.2021 – Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky (MH SR) ako poskytovateľ a spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza, a. s. (HBP, a.s.) ako prijímateľ podpísali 2. augusta 2021 zmluvu o poskytnutí štátnej pomoci na uľahčenie zatvorenia uhoľných baní neschopných konkurencie. Celková výška finančných  prostriedkov, poskytnutých Ministerstvom hospodárstva SR, vyplatených zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, v roku 2021 predstavuje sumu 7 269 943 Eur.

Štátna pomoc je v súlade s pravidlami Európskej únie.  Jej notifikácia a schválenie Európskou komisiou sa uskutočnili v závere novembra 2019.

Z finančných prostriedkov štátnej pomoci  sú hradené mimoriadne výdavky, nesúvisiace s výrobným procesom a každodennou prevádzkou  Hornonitrianskych baní Prievidza ( článok 4 rozhodnutia Rady 2010/787/EÚ z 10. decembra 2010).

Štátna pomoc je výlučne určená na:

mimoriadne výdavky na zamestnancov, ktorí prichádzajú o zamestnanie z dôvodu útlmu ťažby uhlia,
podpovrchové bezpečnostné práce, vyplývajúce zo zatvorenia uhoľných baní,
náklady súvisiace s asanáciou bývalých uhoľných ťažobných lokalít,
náklady na rekultiváciu povrchu.

Zamestnancom, ktorí prichádzajú o prácu v priamej súvislosti s  vládou nariadeným útlmovým programom, s ktorými spoločnosť HBP, a. s. rozväzuje pracovný pomer z organizačných dôvodov, je vyplácané odstupné, prípadne aj odchodné v zmysle zákonníka práce a platnej kolektívnej zmluvy.

V súlade s plánmi zatvárania ťažobných prevádzok v súčasnosti sú realizované práce na uzatváraní jednotlivých častí podzemia Bane Handlová a Bane Nováky. V Bani Handlová sa týkajú  8. ťažobného poľa Východnej šachty a 12. ťažobného poľa. V Bani Nováky 7. ťažobného poľa a centrálneho závodu Baňa Nováky II.

V  8. ťažobnom poli – Východná šachta Bane Handlová finišujú bezpečnostné práce v podzemí. Pristupuje sa k uzatvoreniu hlavných banských otvárkových diel (jamových telies) – Východná šachta, Južná VII, Nová východná vetracia šachta a objektov na povrchu. Po odstránení stavieb a uzatvorení zvislých banských diel budú pozemky upravené a vykoná sa na nich technická a biologická rekultivácia. Uzatváranie a likvidácia 8. ťažobného poľa – Východná šachta je plánované do konca tohto roka.

Časť 12. ťažobného poľa Bane Handlová je od začiatku roka 2021 súbežne uzatváraná vykonávaním bezpečnostných prác a doťažbou zvyškových zásob uhlia. Postupne sú demontované elektrostrojné zariadenia, likvidované prevádzky a banské diela. Uzatváranie  ťažobného poľa bude pokračovať aj v roku 2022.

V 7. ťažobnom poli Bane Nováky bola ukončená doťažba zvyšných uhoľných zásob. V súčasnosti sú v podzemí budované hrádze, ktoré slúžia na bezpečné  izolovanie vyťažených priestorov od ostatných častí bane.

V katastrálnom území Sebedražie, v rámci Centrálneho závodu Baňa Nováky II., budú vykonávané práce na asanácii povrchových objektov, ktoré boli v minulosti využívané pri ťažbe, spracovaní a úprave uhlia. Vytvárajú sa tým podmienky pre nové využitie tohto hnedého parku.

Vzhľadom na to, že banská činnosť sa prejavuje aj na povrchu,  rekultivácie dotknutých území  sú prirodzeným zavŕšením procesu ťažby uhlia.  Z toho dôvodu  v intraviláne obce Koš plánujeme obnovu štátnej cesty III/1773. Ide o úplnú rekonštrukciu 1 700 metrového úseku, obojsmernej komunikácie so spevnenou asfaltovou vozovkou. Na začiatku a konci sa rekonštruovaný úsek napojí na existujúcu komunikáciu.

Informačný servis

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo Slovensko ako turistická destinácia zožalo úspech v írskej televíznej šou

Z kategórie Slovensko