101790_novy projekt 3 676x444.jpg
2. júna 2023 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Slovenská sezóna na Art Film Feste ponúkne bilanciu súčasnej domácej tvorby

2.6.2023 – Medzinárodný filmový festival Art Film Fest, ktorý sa uskutoční v Košiciach od 16. do 23. júna, prinesie na plátna košických kín desiatky filmov zo štyroch kontinentov a výrazne v ňom bude zastúpená aj domáca tvorba. Pravidelne sa na ňu zameriava obľúbená programová sekcia Slovenská sezóna. Jej cieľom je podporovať a propagovať slovenskú kinematografiu a umožniť domácim filmovým tvorcom prezentovať svoje diela širšej verejnosti.

Slovenská sezóna ponúka širokú škálu slovenských filmov rôznych žánrov, od dramatických a umeleckých snímok po komédie a dokumenty. Návštevníci festivalu majú príležitosť vidieť najnovšie diela slovenských režisérov a oceniť ich talent a tvorivý prístup. Sekcia však nie je len o prezentácií tvorby slovenských režisérov a režisérok, ale taktiež ponúka priestor na stretnutia s tvorcami filmov. Diváci majú možnosť osobne spoznať slovenských autorov a autorky, hercov a herečky a získať hlbší vhľad do ich tvorby.

Programová sekcia Slovenská sezóna je zostavená z domácej produkcie rokov 2022 a 2023, pričom niektoré z filmov získali prestížne ocenenia na zahraničných i domácich festivaloch, dva z nich budú uvedené na MFF Art Film Fest v predpremiére. Podľa slov umeleckého riaditeľa festivalu a zostavovateľa sekcie Martina Palúcha: „S ohľadom na fakt, že sa Art Film Fest minulý rok nekonal a návštevnosť kín prešla u nás v poslednom období ťažkou existenčnou skúškou, zostavili sme program tejto divákmi vyhľadávanej sekcie s prihliadnutím na filmovú kvalitu i žánrovú pestrosť diel. Do výberu sa dostali nielen umelecké projekty, ale aj komerčne úspešné tituly, ktoré po pandémii oživili driemajúci divácky ohlas. Slovenská sezóna tak uvedie naozaj rôznorodé hrané i dokumentárne filmy, ktoré prezentujú aktuálny stav našej kinematografie.

Prienik do nedávnej histórie slovenskej kinematografie ponúkne film režiséra Mareka Kuboša s názvom ±90. Kuboš, po úspechu svojho celovečerného debutu Posledný autoportrét, sa zaoberá reflexiou slovenskej dokumentárnej scény a troch generácií jej tvorcov.

Dokumentarista Jaro Vojtek prostredníctvom snímky Turnus rozpráva životné príbehy vodiča kamiónu, opatrovateľky v Rakúsku a skupiny robotníkov, ktorí musia cestovať za ťažkou prácou na takzvané „týždňovky“. Odzrkadľuje ich sny a túžby, ako aj obete, ktoré prinášajú, keď sú na ich príjmy odkázaní ich blízki, kým oni sú v cudzích mestách – v ubytovniach, v cudzích domácnostiach. Turnus bude uvedený spoločne s krátkometrážnym filmom Musíme prežiť: Fukušima! režiséra Tomáša Krupu o súčasných a budúcich dopadoch klimatických zmien na naše životy.

Po stredometrážnom televíznom dokumente Herec Ivan Palúch (zaradenom do programu Art Film Festu v roku 2021) uvedie aj celovečerný film Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha. Autor námetu, scenárista a režisér Martin Palúch sa v ňom rozhodol vyrozprávať životný príbeh svojho otca, slovenského filmového herca Ivana Palúcha prostredníctvom filmov a postáv, ktoré v nich stvárnil.

V premiérovom režime budú uvedené dva dokumentárne. Celovečerný debut režisérky Pauly Maľárovej Územie fantázie o podobe vojny v čase dlhotrvajúceho mieru mal svetovú premiéru na prestížnom filmovom festivale Beldocs v Srbsku a v Košiciach bude mať domácu premiéru. Režisér Ľubomír Ján Slivka sa v dokumente Andy Warhol – americký sen zaoberá postavou svetoznámeho umelca Andy Warhola a jeho koreňmi, ktoré pochádzajú z východného Slovenska. Film bude uvedený vo verzii Work in Progress.

V apríli tohto roku národne filmové ceny Slnko v sieti za rok 2022, doslova ovládol film Piargy režiséra Iva Trajkova. Historická dráma, ktorá vznikla na motívy novely Františka Švantnera, získala 11 ocenení a po obrovskom úspechu opäť mieri na košické plátna kín.

Ku žánru historickej drámy môžeme zaradiť aj filmy Mariany Čengel Solčanskej Slúžka a film Beáty Parkanovej Slovo. Divácky kinohit Slúžka, inšpirovaný rovnomenným románom Hany Lasicovej, rozpovedá komorný ale dramatický príbeh pätnásťročnej Anky, ktorá prichádza pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostavenej rakúsko-uhorskej rodiny. Mladé dievča, na pozadí historických udalostí, prežíva prvé ľúbostné vzplanutie i horkú pachuť pravidiel nového sveta a triednych rozdielov.

Snímka Slovo sa odohráva v nedávnej minulosti. Ide o príbeh dvoch manželov, ktorí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrom aj v zlom. Okolie aj ťažké časy v Česko-Slovensku na konci 60. rokov minulého storočia ich však vystavujú náročným skúškam.

Do súčasnosti sú zasadené tri filmy, analyzujúce neduhy a temné stránky dnešnej spoločnosti. Debutový celovečerný film Michala Blaška Obeť, získal národnú cenu Slnko v sieti za najlepší hraný film. Sociálna dráma rozpovedá príbeh ukrajinskej imigrantky Iriny, žijúcej v Česku. Jej celý život sa zrúti ako domček z karát, keď sa dozvie, že jej syna Igora surovo napadli. Po prebudení z narkózy Igor vypovedá, že ho napadli Rómovia. Irinin boj za spravodlivosť mobilizuje celú spoločnosť.

Téme moci, bezmocnosti a vplyvu politických elít sa venuje druhý celovečerný film Moc režiséra Mátyása Priklera. Nešťastná náhoda na poľovačke, pri ktorej zomrie človek je začiatkom príbehu, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie. Snímku v svetovej premiére uviedol medzinárodný filmový festival v Rotterdame.

Schopnosť slovenského režiséra Petra Bebjaka nakrúcať úspešné žánrové filmy sa potvrdila aj v trileri Tieňohra v hlavnej úlohe s Milanom Ondríkom. Tieňohra sa vyznačuje vynikajúcimi hereckými výkonmi a silnou atmosférou. Bebjak vytvoril napínavý a vizuálne pôsobivý film, ktorý divákov drží v napätí až do samotného záveru. Snímka, podobne ako Moc či Obeť, sa zaoberá témami korupcie, moci a spravodlivosti, a ponúka hlbší pohľad na spoločenské problémy.

Ak sa po ťaživých témach budete chcieť odreagovať pri „ľahšom žánri”, Slovenská sezóna ponúkne divákom aj čierne komédie Invalid a Čierne na bielom koni. Obidve snímky s referenčným pozadím divokých 90. rokov, spája podmanivá vizuálna stránka a vycibrené komediálne situácie. Film Jonáša Karáska, Invalid sa odohráva v nemenovanom slovenskom meste v ktorom žije Laco Hunder – údržbár v múzeu, ktorý je hrdý na svoju prácu, ale kvôli svojej cholerickej povahe sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Režisér Rasťo Boroš, po road movie Stanko, načrel do vôd južného Slovenska a nakrútil romantickú gangsterku z Novohradu a Malohontu, krajiny nikoho, stratenej v čase.

V obľúbenej sekcií festivalu si každý divák nájde to svoje. Dramaturgický výber je pestrofarebný a ponúka širokú paletu žánrov a tém, ktoré rôznymi spôsobmi a prístupmi reflektujú minulosť a súčasnosť našej spoločnosti.

Umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch taktiež dodáva, že slovenské filmy sa počas festivalu vyskytnú aj v iných programových sekciách. „V sekcii Láska & anarchia sú aj Poznámky z Eremocénu Viery Čákanyovej a do Medzinárodnej súťaže hraných filmov je zaradený maďarsko-slovenský film Umelohmotné nebo režijnej dvojice Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó.” Domáca produkcia má svoje zastúpenie aj Medzinárodnej súťaži krátkych filmov (Chlieb náš každodenný a Strigov) a sekcii Panoráma (Československá rozprávka).

Ďalšie informácie o filmoch sú dostupné na aff.cinepass.sk

Organizátor: ART FILM FEST s.r.o.;

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, ART FILM FEST, n.o., LGM, s.r.o.;

Festival finančne podporili: Audiovizuálny fond a Nadácia SPP;
Festival je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita;

Hlavní reklamní partneri: CODES Brand House, FORLIVE, pramenitá voda Lucka;
Oficiálne autá: Auto Gábriel; Oficiálny hotel: Hotel Yasmin;
Reklamní partneri: stavebná spoločnosť Adifex, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., Oxyworld, U. S. Steel Košice, ANTIK Telecom, BARZZUZ, Kino Úsmev, Aupark Košice, Fors-stav, R-media, Okno mé lásky;
Oficiálni dodávatelia: NOV, ZEBRA, Best Press, SLOVNAFT, Stredoeurópska nadácia, DKC Veritas, Kaviareň Slávia, Tabačka Kulturfabrik, Ohnisko – Fire Dining & Brew Bar, Pub u Kohúta, El Nacional, Café de Paris, Maiko Sushi, DOMOS Slovakia; Oficiálne víno: Kubbo Select a Ostrožovič;
Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, zregionu.sk, Pravda, Eurotelevízia;
Mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Kinosála, JOJ 24, Film Europe, TV spolok LOToS, Rádio KOŠICE, Korzár, Slovenka, Forbes, SITA, TASR, BigMedia, HomeMedia Production, Film.sk, Košice City Guide, aktuality.sk, čsfd.cz, Visit Košice, Košice v Skratke;
Partneri: JOJ Cinema, Millor – Váš partner v oblasti energetiky, Letisko Košice, Autocont, TelekomCLOUD, ECO Technologies, DELTA OnLine, MIHYRING, KAIFER advokátska kancelária, Taper, Brother, GROTTO, CELIMED autorizované zastúpenie OMRON, NR-holding, CPK Slovakia, Casa Trade – Casablanca cafe, easylog transport&logistic, Kvety Victor, Filozofická fakulta UPJŠ, Fakulta elektrotechniky a informatiky TUKE, Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová v Košiciach, Pilsner Urquell, Dopravný podnik mesta Košice, KPK Reklama

Informačný servis

Blíži sa finále ocenenia Schneider Electric Sustainability Impact Awards. Porotu zaujalo aj riešenie zo Slovenska Dobrovoľníci z MetLife už po štvrtý raz vysadili nové stromy a kríky

Z kategórie Slovensko