101636_gettyimages 1384788864 676x451.jpg
17. mája 2023 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Slovenská komora stavebných inžinierov ponúka odbornú pomoc Ukrajine

17.5.2023 – Slovenská komora stavebných inžinierov (SKSI) na svojej pôde privítala zástupcov Štátnej akadémie stavebníctva a architektúry Prydniprovska z Ukrajiny, s ktorými uzavrela dohodu o spolupráci a ponúkla odbornú pomoc ukrajinským mestám zničeným vojnou.

Cieľom partnerstva je aj podpora výskumu projektu „POLYRENA – Polyfaktorový denník inovatívnej automatizácie renovácie“, ktorý je zaradený v rámci štipendijného programu EURIZON FELLOWSHIP PROGRAM „Granty pre vzdialený výskum“.

Výskum má zabezpečiť, aby ukrajinské povojnové procesy renovácie efektívne integrovali faktory udržateľnosti pre inovatívne technológie informačného modelovania stavieb (tzv. BIM).

SKSI je pripravená pomôcť Štátnej akadémii stavebníctva a architektúry Prydniprovska v oblasti vývoja digitálneho denníka s otvorenými zdrojmi orientovaného na BIM s technickými a metodickými rozhodnutiami pre rozvojové projekty obnovy alebo rekonštrukcie budov. Ide najmä o efektívne využívanie opätovného použitia a recyklácie prvkov poškodených stavieb, ako aj vhodných miestnych biologických materiálov.

Slovenská komora stavebných inžinierov dlhodobo spolupracuje so Štátnou akadémiou stavebníctva a architektúry Prydniprovska a chce byť nápomocná aj v tomto náročnom období, v ktorom sa Ukrajina nachádza, hlavne svojou odbornosťou, profesionálnosťou a skúsenosťami.

Informačný servis

Dobrá správa pre Slovensko: Ceny stoviek potravín výrazne klesli Nadácia SPP zverejnila výsledky programu Športuj aj ty!

Z kategórie Slovensko