19. júla 2012 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Slovák Jaroslav Varga reprezentuje na Henkel Art.Award. 2012

BRATISLAVA 19. júla – Umelecká tvorba Jaroslava Vargu bude našu krajinu reprezentovať pred medzinárodnou porotou súťaže Henkel Art.Award. 2012 vo Viedni. Slovenská komisia vybrala nominanta na hlavnú cenu medzinárodnej umeleckej súťaže. Práce Trebišovčana a ďalších 22 umelcov z krajín strednej a východnej Európy posúdi medzinárodná porota, ktorá vyberie piatich najlepších autorov a absolútneho finalistu 11. ročníka. Okrem finančnej dotácie vo výške 7 000 EUR získa víťaz aj možnosť uskutočniť výstavu v domovskej krajine a individuálnu výstavu v Múzeu moderného umenia vo Viedni (Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig Wien – MUMOK). Celková hodnota ceny tak predstavuje 35 000 eur.

„Veľmi nás teší, že súťaž dáva príležitosť mladým umelcom Slovenska predstaviť sa na medzinárodnej umeleckej scéne a pomôcť zviditeľniť svoju tvorbu. Ich záujem participovať na Henkel Art. Award. každým rokom rastie. Pre mnohých finalistov uplynulých ročníkov znamenala kariérny rast a nadviazanie vzťahov z medzinárodnou umeleckou obcou“, hovorí Mag. Rudolf Steger, prezident spoločnosti Henkel Slovensko.

Vedúca katedry Fotografie a nových médií VŠVU doc. Jana Hojstričová, ArtD. a vedúci IV. ateliéru katedry Maľby a iných médií VŠVU Prof. akad. mal. Ivan Csudai vyberali tohto roku najlepšieho spomedzi 39 umelcov do 40 rokov na Slovensku. „Výber nebol jednoduchý, v zaslaných prácach bola pomerne výrazne zastúpená maľba, čiastočne kresba a fotografia, ale aj video či inštalácia. Porota sa však jednoznačne zhodla na spoločnom kandidátovi – Jaroslavovi Vargovi. Diela nominovaného autora majú profesionálne parametre, sú originálne a zároveň komunikujú s medzinárodným kontextom,“ sumarizuje I. Csudai.

Porotkyňa J. Hojstričová rozhodnutie poroty odôvodňuje takto: „Jaroslav Varga zaujal vo svojich prácach najmä videom s názvom Fu Ja Ra, kde inteligentným a humorným spôsobom poukazuje na naše kultúrne dedičstvo. V rámci širšieho európskeho kontextu je jeho dielo špecifické a slovenské, pričom táto myšlienka sa dá adaptovať aj v iných krajinách. Jeho ďalšie inštalácie sú taktiež jasne konceptuálne premyslené, pričom v nich vyzdvihuje naše kultúrne povedomie.“

Jaroslav Varga je v súčasnosti študentom doktorandského štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Etablovaným partnerom spoločnosti Henkel Central Eastern Europe na tomto projekte je KulturKontakt Austria. Iniciuje a podporuje kultúrne projekty v strednej, východnej a juhovýchodnej Európe už viac ako 20 rokov. Ďalším partnerom spoločnosti Henkel je štvrtý rok aj viedenské múzeum moderného umenia MUMOK, ktoré výhercovi usporiada samostatnú výstavu.

Ďalšie materiály sú dostupné na internetovej stránke http://www.artaward.henkel-cee.com alebo www.facebook.com/HenkelArtAward

ax

Dopyt po zahrievanom tabaku rastie, prichádza nové zariadenie Ploom X Súťaž kamenných predajní Visa Slovak Top Shop 2023 vyhrala čokoládovňa LYRA z Ivanky pri Nitre

Z kategórie Kultúra