23. mája 2012 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

RTVS: Reakcia na článok v HN

BRATISLAVA 23. mája – Autor v článku Zemková minie oveľa viac ako iní porovnáva digitalizáciu súkromnej televízie s plánovanou investíciou RTVS na obdobie nasledujúcich štyroch rokov. Nedá sa porovnávať predpokladaná suma tejto plánovanej investície (33,1 mil. eur) s investíciou žiadnej súkromnej televízie na Slovensku alebo v Čechách, pretože v našom prípade ide o prvotnú a rozsiahlu a ucelenú obnovu technického a technologického vybavenia celej RTVS, predovšetkým však STV (a to rovno do formátu Full HD, na rozdiel od doterajších investícií), ktorá do vlastnej technologickej obnovy dlhé roky neinvestovala a jej systémy sú pred kolapsom a predlžujú, a tým aj predražujú televíznu výrobu. Najväčšia časť finančných prostriedkov dnes ide do opráv a náhradných dielov pre dožívajúcu páskovú technológiu. Keby sa v minulosti do STV investovalo priebežne, bolo by to dnes výrazne jednoduchšie a nemuseli by sme v nasledujúcich rokoch investovať také veľké finančné prostriedky. Tento manažment má v úmysle po naozaj dlhom čase zrealizovať rozsiahlu a ucelenú investíciu do modernizácie výrobnej, vysielacej a archívnej televíznej techniky a technológií, ako aj do digitalizácie existujúcich archívov STV aj SRo, preto si bude vyžadovať taký vysoký objem finančných prostriedkov. Predpokladaná investícia vo výške 33,1 mil. eur zahŕňa zjednotenie prevádzkových užívateľských a výrobných počítačov (réžie, strižne, osvetlenie), grafické pracovné stanice, servery a úložné dátové priestory. V tejto súťaži ide o všetku takúto techniku, z najväčšej (finančnej) časti však predovšetkým o dátové úložiská – archívy, ktoré STV doteraz nemala a Slovenský rozhlas mal len jedno a aj to bez zálohy. Len na dátové úložiská bude treba použiť približne 80% celkovej sumy 33,1 mil. eur. Čerpanie rámcovej zmluvy bude striktne napojené na schválený rozpočet nasledujúcich 4 rokov – až na základe rozpočtu bude možné súťažiť čiastkové zmluvy. Celý rámec vychádza zo schválenej Koncepcie rozvoja technického a technologického vybavenia RTVS.

Richard Šümeghy
hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska

es;bl

Orange Podcast roka 2024 predstavuje nové súťažné kategórie, partnerov aj porotu Noc nádejí sa už čoskoro opäť dotkne všetkých sŕdc