10. apríla 2012 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

RTVS: Hurá do záhrady od 15. apríla na Jednotke

BRATISLAVA 10. apríla – Rozhlas a televízia Slovenska uvádza novú publicistickú reláciu o záhrade a všetkom, čo s ňou súvisí Hurá do záhrady.
Hurá do záhrady vám poradí so starostlivosťou o záhradu, predstaví inšpirácie a realizácie záhradnej architektúry, prináša praktické rady, inšpirujúce pre záhradkárov z celého Slovenska. Témami relácie Hurá do záhrady sú klasické úžitkové záhrady, ako i záhrady plniace okrasnú a oddychovú funkciu.
Svetom záhrad vás bude od 15. apríla každú nedeľu o 17:50 na Jednotke sprevádzať Martin Čurda, expert na záhradníctvo a záhradný dizajn.

Martin Čurda
Narodil sa v roku 1975, študoval na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva, odbor záhradná architektúra.
Od roku 2004 pracuje v redakcii mesačníka Záhradkár ako odborný redaktor. Venuje sa predovšetkým záhradnému dizajnu, skúsenosti čerpá aj na výstavách v Európe i vo svete (Chelsea London, Flormart Padova, Iga Rostock, Tuins Keukenhoff, Hampton Court Gardens, Key Garden London).
Po ukončení štúdií sa okrem revitalizácie verejných parkov, zakladania a údržby súkromných záhrad a oddychových zón podieľal aj na projekte revitalizácie bratislavskej ZOO.

Anotácie

Hurá do záhrady 15. 4. 2012
S príchodom jari pripravíme pôdu na úžitkovej hriadke po zime. Zasadíme cibuľoviny, ktoré zakvitnú v lete a povieme si, ako sa o ne starať. Zmeníme úzku a dlhú príjazdovú cestu na vkusnú predzáhradku. S pomocou odborného hosťa zrežeme ovocné stromy, kým je na to ešte čas a priestor.

Hurá do záhrady 22. 4. 2012
Prebudíme trávnik zo zimného spánku – pokosíme, prerežeme, prevzdušníme, pohnojíme. Je čas ozdobiť balkóny kvetináčmi s muškátmi. Prinavrátime štýl malej predzáhradke klasického vidieckeho domu – tradičné riešenie architektúry, výsadba tradičných rastlín vidieka. S pomocou hosťa si predvedieme preštepovanie ovocných stromov.

Hurá do záhrady: 29. 04. 2012
Prebudený trávnik dôkladne pripravíme na sezónu – vyčistíme, dosejeme, povalcujeme a poriadne dohnojíme. Ukážeme si, ako vysadiť živý plot a ako sa oň kompletne starať. Zasadíme ovocný strom, rozoberieme hnojenie a spravíme povýsadbový rez. Ukážeme si postup, ako jednoducho založiť a riešiť extenzívnu záhradku na streche domu.

Hurá do záhrady 06. 05. 2012
Krok za krokom k vlastnej úrode zeleniny. Vysadíme hortenzie a poradíme, ako ich udržať modro kvitnúce – pestovanie a výživa. Zrenovujeme malé jazierko, prehĺbime a rozšírime plytkú zónu, upravíme jeho bezprostredné okolie. Chránime budúcu úrodu.

Mgr. Richard Šümeghy
Hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska

bx;mt

Orange Podcast roka 2024 predstavuje nové súťažné kategórie, partnerov aj porotu Noc nádejí sa už čoskoro opäť dotkne všetkých sŕdc