7. februára 2013 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

RTVS: Druhý organový koncert pod pyramídou už túto nedeľu

BRATISLAVA 7. februára – RTVS pozýva milovníkov organovej hudby v nedeľu, 10. februára 2013 o 10.30 h do Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu na koncert mladej slovenskej organistky Daniely Belancovej. Belancová v rámci 16. ročníka Organových koncertov pod pyramídou ponúkne prierez tvorbou nemeckej a francúzskej organovej školy. Priamy prenos z koncertu uvedie Rádio Devín. V programe zaznie Koncert a mol (podľa Vivaldiho), BWV 593 od Johanna Sebastiana Bacha a Sonáta B dur, op. 65/4 od Felixa Mendelssohna-Bartholdyho. Francúzsku organovú školu budú zastupovať diela Eugéna Gigouta (Scherzo a Grand choeur dialogué), Césara Francka (Prelúdium, fúga a variácia h mol, op. 18) a Louisa Vierna (Piéces de fantaisie a Feux Follets, op. 53/4). Belancovej recitál uzavrie prvá časť Symfónie č. 5 f mol, op. 42 Charlesa Mariu Widora. Belancová bude jedinou ženou, ktorá vystúpi v rámci 16. ročníka Organových koncertov pod pyramídou. „Prístup žien-organistiek k hudbe je voči mužom, podľa odborníkov, citeľne odlišný. Pravidelní návštevníci a poslucháči koncertov tak budú mať možnosť porovnať ženský a mužský princíp organovej interpretácie,“ povedala Zuzana Adamkovičová, dramaturgička Rádia Devín.
„Koncerty pod pyramídou taktiež umožňujú pravidelnú umeleckú konfrontáciu výkonov domácich a zahraničných interpretov a prispievajú tak k napredovaniu slovenskej organovej školy,“ dodáva Adamkovičová.
Daniela Belancová sa narodila v roku 1980. Na Štátnom konzervatóriu v Bratislave začala študovať najprv akordeón u prof. Nadeždy Varínskej. O rok neskôr, v roku 1996 prestúpila na odbor hra na organe. Po absolvovaní konzervatória pokračovala v štúdiách na Hudobnej a tanečnej fakulte Vysokej školy múzických umení v triede Imricha Szabóa. Štúdium ukončila v roku 2007 s mimoriadnym ocenením – Cenou rektora za najlepšie študijné výsledky. V tom istom roku pokračovala v doktorandskom štúdiu na HTF VŠMU, ktoré ukončila v roku 2010.
V roku 2000 sa zúčastnila Súťaže slovenských konzervatórií v Bratislave, kde získala 1. miesto. Taktiež sa zúčastnila Súťaže mladých organistov v Opave v rokoch 2000 a 2002. Viackrát sa predstavila na Prehliadke mladých slovenských organistov. Aktívne sa zúčastnila niekoľkých organových kurzov Oliviera Latryho, Jeana Guillou, Martina Sandera, Michela Bouvarda, Philipha Lefebvra, Jaroslava Tůmu, Wolfganga Reisingera a Bena van Ostena. Absolvovala množstvo vystúpení v rôznych mestách Slovenska (Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Žilina, Trenčín, Šamorín, Galanta, Sereď, atď.) a v Česku. Viackrát účinkovala aj so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu doma i v zahraničí (Česko, Rakúsko). Vstup na podujatie je voľný.
Tento výnimočný koncertný cyklus bude pokračovať až do polovice mája. Dňa 3. marca sa predstaví slovenský organista Marek Vrábek, 24. marca Michael Schöch z Rakúska. V apríli si poslucháči môžu vychutnať recitál Andreasa Josta zo Švajčiarska. Cyklus uzavrie vystúpenie Lászlóa Deáka z Maďarska dňa 19. mája 2013.

Ing. Mária Špiriaková
PR manažér rozhlasových služieb

ig;mt

Noc nádejí sa už čoskoro opäť dotkne všetkých sŕdc City Sound Festival už budúci týždeň, ponúka pestrý a kvalitný program