100849_novy projekt 10 676x444.jpg
31. januára 2023 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Rok 2022 bol pre módnu e-commerce úspešný, rast zaznamenala skoro polovica e-shopov

31.1.2023 – Napriek udalostiam minulého roku uviedlo 47 % partnerských e-shopov GLAMI.cz/sk rast tržieb a rovnaký počet hodnotí uplynulý rok pozitívne. Najčastejšími prekážkami na ceste k úspechu boli napríklad vyššie náklady na materiál, zdražovanie nájomného a reklamy v dôsledku inflácie. Kombinácia týchto faktorov spôsobila nižšie marže u tretiny predajcov. Slováci zdvihli dopyt po slávnostnom oblečení až o 170 % a oblečení na ples o 77 %, čo naznačuje definitívny návrat do normálu po pandémii. Chuť cestovať sa prejavila v 51 % náraste kategórie batožiny. Líder v módnej inšpirácii GLAMI mapoval predošlý rok vo viac ako šiestich desiatkach e-shopov vo svojom výskume Fashion (Re)search.

Konečne normálny rok pre takmer polovicu tuzemských e-shopov

Januárového výskumu GLAMI sa zúčastnilo nečakane vysoké množstvo e-shopov, do svojich hospodárskych výsledkov nechalo nahliadnuť až 67 hráčov z Česka a Slovenska. „Rok 2022 bol pre predajcov módy obdobím, kedy sa vrátil pocit normálnosti a bolo možné ťažiť z dopytu spotrebiteľov po novom oblečení a obuvi na rôzne príležitosti,” uvádza brand manažérka GLAMI Eliška Hynková. Aj napriek 13 % inflácii ožil najmä v prvej polovici roka spotrebiteľský dopyt po móde. Tiež záver roka s Black Friday a vianočnou sezónou priniesol takmer polovici e-shopov úspech. „Rast tržieb vykázalo 47 % obchodníkov, čo je o 3 percentuálne body viac ako v roku 2021. Rovnaký počet hodnotí rok pozitívne. U 17 % e-shopov zostali tržby rovnaké a 35 % hlási pokles,“ dodáva Hynková.

Predajcovia okrem inflácie čelili zdraženiu reklamy a nižším maržiam

Treba podotknúť, že energetická kríza a inflácia vyvolané ruskou inváziou značne skomplikovali život aj e-commerce segmentu. Online obchody s módou zápasili s rôznymi nástrahami. Zvýšené ceny materiálu a nájomného uviedlo 56 % e-shopov, nárast nákladov na reklamu 48 %, ďalších 35 % opýtaných obchodníkov spomenulo nižšie marže kvôli nevyhnutnosti ponúkať väčšie zľavy, 33 % e-shopov potrápila väčšia konkurencia, 26 % problémy s riadením zásob a 20 % narušenie dodávateľského reťazca.

Slováci to roztočili a dopriali si návštevu divadiel či plesov, taktiež cestovanie

Podľa údajov GLAMI sme po rokoch, kedy bolo na výslní pohodlné domáce alebo športové oblečenie, tento rok konečne prevetrali kúsky pre špeciálne príležitosti. Divadlá, svadby a ďalšie spoločenské udalosti zvýšili dopyt po slávnostnom oblečení a to skokovo o 170 %, taktiež plesové oblečenie rástlo o 77 %. Okrem šiat sa nakupovali aj pánske obleky (+23 %). Podľa štúdie McKinsey, 39 % vedúcich pracovníkov v oblasti módy očakáva, že formálne odevy budú jedným z troch najrýchlejšie rastúcich segmentov aj v tomto roku.

Pokiaľ sme si v roku 2022 niečo užili, bolo to leto. V náraste nákupov medzi kategóriami produktov na prvých priečkach dominovalo netradične oblečenie pre pánov. Popularitu zaznamenali kategórie ako pánske sandále (+71 %), pánske plavky (+37 %), ďalej dámske plavky (+31 %) a vzdušné ľanové oblečenie (+21 %). Letné nákupy reflektovali opätovné možnosti cestovania, čo spôsobilo záujem o kufre a cestovné tašky (+51 %). Medzi TOP 5 produktov celosezónne patrili biele tenisky, šaty s kvetinovým vzorom, pánska softshellová bunda, béžový sveter a elegantný béžový kabát. Z farieb sme okrem klasiky volili aj veselú oranžovú, fialovú a zelenú.

Celý report o slovenskej módnej e-commerce roku 2022 je na stiahnutie tu.

O reporte

Fashion (Re)search je dlhodobý výskumný projekt vyhľadávača módy GLAMI o stave módnej e-commerce založený na kontinuálnom zbere dát. Ku zhrnutiu roku 2022 sme použili výsledky prieskumu, ktorý prebehol medzi 67 českými a slovenskými e-shopmi. Zber dát prebehol v januári 2023.

O GLAMI: GLAMI založila v roku 2013 v Českej republike dvojica Tomáš Hodboď a Michal Jirák ako vyhľadávač módy. Už v roku 2016 expandovali na Slovensko. Každý deň GLAMI spája tisíce nakupujúcich so značkami a e-shopmi na jednom mieste. Vďaka smart kategorizácii produktov a výberu módy šitej na mieru každého jednotlivca GLAMI zjednodušuje objavovanie a nakupovanie módy. Dnes zákazník v katalógu GLAMI.sk nájde takmer 2 milióny produktov od viac než 15-tisíc značiek. GLAMI a Stileo patrí do skupiny GLAMI.group a pôsobí už v 14 krajinách sveta.

O GLAMI Ventures: Spoločnosť je lídrom vo využívaní umelej inteligencie pri nákupoch módy a v roku 2022 založila kapitálový fond GLAMI Ventures s cieľom rozvíjať oblasť umelej inteligencie v e-commerce, podporiť projekty, ktoré uľahčujú výber a nákup produktov v online shoppingu alebo projekty zaoberajúce sa cirkulárnou ekonomikou.

Informačný servis

Tesco otvára predajňu v Palárikove a rozširuje svoju sieť na 178 obchodov Pavel Banák z Banchem: Počas pandémie sme zvládli zo dňa na deň trojnásobné zvýšenie výroby

Z kategórie Slovensko