5. apríla 2012 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Prvá česko – slovenská operácia sivého zákalu bez skalpela

BRATISLAVA 5. apríla – Česko – slovenský tím najskúsenejších očných mikrochirurgov vykonal prvú komplexnú operáciu sivého zákalu femtosekundovým laserom úplne bez použitia skalpelu a ostrých nástrojov. Femtosekundový laser LenSx–najprevratnejší prístroj v očnom lekárstve za ostatných 20 rokov, bol prvý krát použitý pri operácii sivého zákalu 4. 4. 2012 v Prahe na Očnej klinike DuoVize.

V minulom roku bolovo svete nainštalovaných prvých 17 prístrojov LenSx, na ktorých podstúpilo operáciu už viac ako 11 000 pacientov.„Našim pacientom poskytujeme vždy tu najlepšiu starostlivosť, ktorá je overená, certifikovaná a zodpovedá najvyšším požiadavkám kvality a bezpečnosti zdravotnej starostlivosti. Investícia vo výške viac ako 1 milión EUR do femtosekundového laseru LenSx je len ďalším logickým krokom pri zdokonaľovaní vybavenia našich kliník,“ komentuje riaditeľočných kliník NeoVízia Bratislava, DuoVize Praha a NeoVize Brno, Petr Kocian.

Prevratná technika v rukách špičkových mikrochirurgov
„Špičková technológia nedokáže nahradiť skúsenú ruku operatéra. Preto sme tím mikrochirurgov vyberali výnimočne starostlivo a účasť na projekte prijali tí najskúsenejší“, dodáva Petr Kocian. Slovenskú stranu zastupuje v tíme primár bratislavskej Očnej kliniky MUDr. Radovan Piovarči, prvý slovenský mikrochirurg, ktorý k operácii sivého zákalu využíva laser. MUDr. Piovarči zároveň ako prvý lekár zaviedol na Slovensku laserové operácie dioptrických chýb s použitím femtosekundového laseru. Českoslovenký tím operatérov tvoria ďalej lekári pražskej očnej kliniky DuoVize (sesterská klinika bratislavskej NeoVízie) – primárka MUDr. Věra Kalandrová a MUDr. LubomírTovárek, poprední českí oftalmológovia prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., doc. MUDr. JiříPašta, CSc.

Femtosekundový laser LenSx
Sci – fi budúcnosť chirurgie sivého zákalu je dnes realitou
„Doterajšie skúsenosti v oblasti operácií sivého zákalu ukazujú, že dokážeme pomocou femtosekundového laseru rozdrviť obsah šošovky, vytvoriť rez v jej prednom puzdre s presnosťou, ktorú chirurg nemôže dosiahnuť,a vytvoriť vstupy do oka potrebné na odsatie šošovkových hmôt,“vysvetľuje prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc. „Dokonalá presnosť má význam najmä pri tzv. prémiových šošoviek, kam patria akomodačné, multifokálne a torické šošovky,“ dodáva profesor Rozsíval.
Laserová operácia katarakty je najmodernejšia metóda odstraňovania sivého zákalu. Je vhodná pre každého s touto diagnózou, komu záleží na kvalitesvojho videnia.

„Pri laserovej operácií sivého zákalu (katarakty) laserom LenSx nepoužívame skalpel či iné ostré nástroje. Ako jediný laser v Čechách a na Slovensku dokáže LenSx nahradiť skalpel precíznym laserovým paprskom riadeným počítačom a kontrolovaným chirurgom. Celá laserová procedúra prebieha úplne bez dotyku ľudskej ruky. Tým vylučuje chyby spôsobené manuálnym vytváraním rezov pomocou skalpelu, nožníc a ihiel,“vysvetľuje MUDr. Radovan Piovarči.

Najväčším rizikom pri štandardnej operácii katarakty je porušenie puzdra šošovky pri vytváraní tzv. kapsulotómie (tj. kruhového otvoru puzdra šošovky). Ak sa puzdro poruší, nedá sa už doň implantovať umelá vnútro očná šošovka. „Laser vytvorí kruhový otvor puzdra dokonale guľatý, centrovaný a vo zvolenej veľkosti tak, ako to nedokážežiaden chirurg,“ doplňuje MUDr. Radovan Piovarči, ktorý ročne vykoná viac ako 1500 operácií sivého zákalu. Dokonalá kapsulotómia zabezpečí presnú polohu vnútro očnej šošovky v oku, čo je nevyhnutné pre dlhodobé ostré videnie, najmä pri multifokálnych šošovkách.

Výsledky vykonaných operácií preukázali, že laser je 10x presnejší než človek. Slovenských pacientov bude pomocou laseru operovať MUDr. Radovan Piovarči na našej sesterskej Očnej klinike DuoVize Praha.

Laser LenSx bol ako prvý a zatiaľ jediný femtosekundový laser schválený americkou FDA (Food and Drug Administration) pre všetky štyri postupy pri operácii katarakty (operačný rez v rohovke, astigmatické nárezy rohovky, kapsulotómia a fragmentácia šošovky) a získal aj európsky certifikát CE.

Femtosekundový laser LenSxna chirurgiu sivého zákalu je unikátne zariadenie neporovnateľné s vyvíjanými konkurenčnými prístrojmi. Ako jediný v Čechách, na Slovensku aj v Európe je voľne dostupný lekárom aj pacientom. Ostatné prístroje fungujú iba v experimentálnom režime a vykonávané operácie slúžia na overenie ich výsledkov a spoľahlivosti.

Viac informácií nájdete na www.operacesedehozakalulaserem.cz

ax

Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov Trenčianskej univerzity potvrdila status excelentného výskumného pracoviska Riaditeľ GLN Norbert Kyndl: Tomášička je výnimočná už 60 rokov, a to vďaka každému tomášičkárovi

Z kategórie Zdravie