91219_adobestock_243048973 676x460.jpeg
26. júla 2019 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Proti moru ošípaných na Slovensku účinná dezinfekcia LANXESS

26.7.2019 – Africký mor ošípaných (AMO) je zásadnou hrozbou pre farmárov. Podľa najnovších informácií sa jeho výskyt prvýkrát potvrdil aj na Slovensku. Dobrou správou pre farmárov z postihnutej oblasti v okrese Trebišov  je, že celoeurópske testy preukázali účinnosť proti vírusu pri dvoch dezinfekčných prostriedkoch pre chov hospodárskych zvierat: Virkon S a Virkon LSP od spoločnosti LANXESS.

Výsledok testovania v referenčnom laboratóriu Európskej únie pre africký mor ošípaných je jednoznačný: Virkon LSP úplne deaktivuje vírus v priebehu 10 minút pri riedení 1:400. Virkon S dokonca zabíja pôvodcu vírusu len v priebehu 5 minút pri riedení 1:200.

Testy účinnosti realizovalo Centre for Animal Health Research (Inštitút pre zdravie zvierat, CISA) v Španielsku. Inštitút v Madride je od roku 2002 referenčným laboratóriom pre africký mor ošípaných v EÚ.

„Zavedenie prísnych opatrení a kontrol v oblasti biologickej bezpečnosti  je jediný spôsob, ako dokázateľne utlmiť prenos moru z jedného chovu na druhý. Vysoký stupeň biologickej bezpečnosti vedia zabezpečiť práve nezávisle testované účinné dezinfekčné prostriedky,“ vysvetlil Stephan Cho, vedúci trhového segmentu Dezinfekcia v obchodnej divízii Material Protection Products v spoločnosti LANXESS.

Viac informácií na www.virkon.com.

O spoločnosti LANXESS, výrobcovi účinnej dezinfekcie proti AMO

Spoločnosť LANXESS je vedúcim chemickým koncernom, ktorý v roku 2018 dosiahol obrat 7,2 miliardy EUR a v súčasnosti zamestnáva približne 15 500 zamestnancov v 33 krajinách. Spoločnosť je zastúpená v 60 výrobných závodoch po celom svete. Kľúčovým odvetvím podnikania spoločnosti LANXESS je vývoj, výroba a predaj chemických medziproduktov, aditív, špeciálnych chemikálií a plastov. LANXESS je členom popredných indexov trvalej udržateľnosti Dow Jones Sustainability Index (DJSI World a DJSI Europe) a FTSE4Good.

Spoločnosť LANXESS sa biologickou bezpečnosťou zaoberá viac ako 30 rokov. Vďaka tomu ponúka veľkým aj malým poľnohospodárom a chovateľom ošípaných odborné poradenstvo a zameriava sa na kľúčové prvky, ktoré zabraňujú šíreniu moru. Patrí medzi ne napríklad podrobná kontrola a analýza povrchov, zariadení, vzduchu aj systému dodávok pitnej vody do poľnohospodárskych zariadení. Firma ponúka rady a riešenia aj k výskytu moru u divokých, voľne žijúcich prasiat. Ďalšie informácie o nových dezinfekčných prostriedkoch firmy LANXESS sa nachádzajú na www.virkon.com.

Viac informácií o spoločnosti LANXESS:

Inzercia

Riaditeľ GLN Norbert Kyndl: Tomášička je výnimočná už 60 rokov, a to vďaka každému tomášičkárovi Motivujte svoje deti k budúcnosti v agrotechnike na Strednej odbornej škole agrotechnickej v Topoľčanoch

Z kategórie Slovensko